Mafijaški život pravog Tonija Soprana

Izvor: B92, 19.Avg.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mafijaški život pravog Tonija Soprana

Ako vam je lik Tonija Soprana iz serije “Porodica Soprano” delovao isuviše realno, to možda ima veze sa činjenicom da je pravi mafijaš poslužio kao inspiracija Dejvidu Čejsu kada je stvarao glavni lik u ovoj kultnoj seriji.

Mafijaška porodica Dekavalkante iz američkog Nju Džersija inspirisala je Dejvida Čejsa za scenario serije “Porodica Soprano”. Mnogi američki mafijaši su to znali i ponosili su se time. Njihov razgovor o seriji snimio je FBI i iskoristio ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na suđenju 1999. godine kad je veći dio porodice završio iza rešetaka. U Njujorku je ‘80-ih i ‘90-ih vladalo pet mafijaških porodica koje su Dekavalkanteove smatrali nevažnim, pa je serija popravila imidž ove porodice.

- Kakvi su to jeb..i ‘Sopranovi’? Ko su oni, dođavola? To treba da budemo mi? - pitao je Džozef “Tin Ear” Sklafani

- Ti si u seriji, spomenuli su ti ime. U svakoj novoj epizodi prepoznam nekoga, u svakoj epizodi. Kakvi likovi, odlična gluma, odgovorio je njegov kapo Entoni Rotondo na snimci FBI-ja.

Za uzlet porodice Dekavalkante najveće se zasluge pripisuju Vinsentu Viniju “Ocean Palermu”, koji je s još dvojicom, porodicu vodio od 1997. do 1999. godine. Upravo je on Čejsu poslužio kao model za glavni lik serije, Tonija Soprana, kog je tumačio pokojni Džejms Gandolfini.

Iako je vodio porodicu iz Nju Džersija, Palermo zapravo nikad nije živeo tamo. U Njujork se s porodicom iz Italije doselio kao tinejdžer. Neki izvori navode da se rodio 1944, a neki 1949. godine, no svi se slažu da je Vini do ‘60-ih bio uzoran mladić koji se nakon očeve smrti, sa samo 16 godina počeo brinuti o bolesnoj majci, pet sestara i bratu. Napustio je školu i prihvatio se dva posla od kojih je jedan bio prodaja ribe na pijaci u Bronksu gde je i stekao nadimak Vini Ocean. Do hapšenja 1999. godine, jedino njegovo kazneno delo za koje je policija znala bila je krađa ribe na pijaci koju je zatim preprodavao.

Mladi Vini redovno je išao u crkvu i bio ministrant. Njegova mafijaška karijera započela je kad se zaljubio u sestričinu Simonea Sema “The Plumber” Dekavalkantea, šefa porodice Dekavalkante. Simoneu se svideo novi zet, pa je Vini nakon posla na pijaci išao kod njega na druženja. Službeno je u porodicu primljen 1976. godine.

Nemilosrdan kao i Toni

Kao i Toni Soprano, Vini je bio nemilosrdan, lomio je noge bez milosti, a zatim se vraćao u porodični dom u predgrađe na Long Ajlendu. I dalje je nastavio redovno da odlazi u crkvu i navodno je bio brižan otac. Imao je petoro dece. Poverenje i visok status stekao je pre svega odanošću. Kao uslugu Dćonu Gotiju, šefu njujorške porodice Gambino, Palermo je 1989. smaknuo bivšeg novinara za kog je Goti strahovao da bi ga mogao otkucati policiji. Nedugo zatim, Palermo je postao kapo i dobio grupu vlastitih podanika.

Odgovoran je i za ubistvo privremenog šefa Džona D’Amatoa. Naime nakon što je Simone 1980. otišao u penziju, nasledio ga je Đovani Džon “The Eagle Riggi” koji je pak 1989. završio u zatvoru. Kao svog zamenika imenovao je D’Amatoa, ali je tri godine posle naredio da se D’Amatoa ubije jer se njegova ljubavnica požalila da šef često zalazi u svingerske klubove i tamo ima seks s muškarcima.

Kako bi očuvali obraz obitelji Dekavalkante, Rigi je naredio njegovo ubistvo. 1992. D’Amato je nestao. Navodno su ga Vini i par kolega ubili u autu i iz džepa mu uzeli 5.000 dolara kao naknadu jer su s telom morali da unište i auto.

- Niko nas ne bi poštovao da o poslovima koze nostre raspravlja šef koji je gej, rekao je Palermo na suđenju.

Fanovi serije “Porodica Soprano” sigurno se sećaju epizode u kojoj se otkriva da je opaki mafijaš Vito Spatafore gej. Do kraja serije Vito će biti mrtav. Nakon ubistva privremenog šefa Dekavalkantea, kratko je na čelo porodice zaseo Đakomo Dćejk Amari, ali nakon njegove smrti od raka 1997. godine, nije se znalo ko će biti naslednik, pa je Rigi uspostavio vladajući panel u kojem je bio i Palermo. Zarađivao je u striptiz klubovima, dilovanjem i prostitucijom, prevarama na Volstritu i reketarenjem.

Od lake zarade do propasti porodice

Pljačka banke 1998. koja je trebala biti laka zarada, pretvorila se u propast porodice Dekavalkante. Iz banke Amerike u Svetskom trgovinskom centru oteli su 1,6 milion dolara. Policija je brzo ulovila Ralfa Gvarina i dogovorila se s njim. Upravo je on snimio razgovor o seriji “Porodica Soprano”, ali i Palerma kako priča o nizu zločina koje je počinio. Jednom prilikom Gvarino je s Vinijem razgovarao o jednom članu kog je šef smatrao brbljavim parazitom.

- Poljubite se i pomirite - kazao je Gvarino. - Da, poljubiću ga, i te kako ću ga poljubiti - odgovorio je Vini misleći pritom na poljubac smrti; ‘brbljavi parazit’ posle je nađen mrtav.

Kad su napokon skupili dovoljno dokaza, FBI je 2. decembra 1999. uhapsio Vinija i još tridesetak članova porodice. Suočen s doživotnim zatvorom, Vini je brzo odlučio da zaboravi zakletvu o omerti. Nagodio se s FBI-jem. Zahvaljujući njegovom svjedočenju veći deo porodice završio je iza rešetaka, dok su ostali sledili njegov primer. Na sudu je propevao o svim zločinima i ko je u njih bio umešan.

- Upucao sam ga dva puta u glavu, ispričao je Vini na sudu, mrtav-hladan i dodao da je ubistvo bivšeg novinara bilo odličan potez za njegovu karijeru. - Nakon njegovog ubistva postao sam vođa, kazao je.

Iako je priznao četiri ubistva, iznude, planiranje više ubistava i niz drugih zločina, ušao je 2003. u program zaštite svedoka, dobio novi identitet, prodao imanje i nestao. Tek 2009. novinari su ga našli u Hjustonu.

Koristi se novim imenom Vinsent Kabela i sa sinom Vinsentom Mlađim vodi kompaniju simboličnog imena Hereweareagain.inc (“Evo nas ponovo”). U vlasništvu kompanije su, između ostalih, i striptiz klubovi, danas registrovani kao ‘bikini klubovi’, naslednici Vinijevog Wigglesa iz Kvinsa, koji je bio stvarna verzija Bada Binga iz “Sopranovih”. Iako je policija sigurna da su klubovi leglo prostitucije i droge, zbog čega su uhapsili devet zaposlenih, bivšem mafijašu zasad ne mogu ništa.

Tada je živio u vili vrednoj četiri miliona dolara i bio vlasnik restorana i autoperionice. Posle se o njemu gotovo ništa nije pisalo. Moguće je da se preselio jer je 40 dana nakon što su ga otkrili stavio vilu na prodaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čovek koji je bio uzor za čuvenu seriju: Mafijaški život pravog Tonija Soprana

Izvor: Blic, 19.Avg.2015

Mafijaška porodica Dekavalkante iz Nju Džersija inspirisala je Dejvida Časea da napiše scenario za čuvenu televizijsku seriju "Porodica Soprano" u kojoj su se pojedini mafijaši prepoznali i ponosili time. Njihov razgovor o seriji, koji je snimio FBI, iskorišćen je na suđenju 1999. godine kada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.