Mačke mogu dobiti epilepsiju od visokih tonova

Izvor: Radio 021, 28.Apr.2015, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačke mogu dobiti epilepsiju od visokih tonova

Međunarodna naučna studija utvrdila je da neki visoki tonovi kao što je škripanje aluminijumske folije ili udaranje kašikom o keramičku posudu mogu da izazovu neku vrstu napada epilepsije kod mačaka, posebno starijih, a taj problem mogu imati i ljudi.

Studiju su sproveli veterinari-neurolozi iz Velike Britanije i SAD na zahtev dobrotvorne organizacije Međunarodna nega mačaka (International Cat Care). "Dobili smo nekoliko stotina poruka iz celog sveta u kojima se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su vlasnici mačaka primetili da im mačke imaju napade kad čuju određene zvukove", navodi se u izveštaju o istraživanju, objavljenom u časopisu "Journal of Feline Medicine and Surgery". Vlasnici mačaka su naveli da njihovi veterinari nemaju nikakva saznanja o tom poremećaju i često misle da jak zvuk ne može da izazove grčeve koje traju i po nekoliko minuta.

Naučnici Mark Lovri i Loran Garozi ispitali su 96 mačaka i zaključili da visoki tonovi zaista mogu da izazovu napade refleksne epilepsije. Tu vrstu sindroma mogu da imaju i ljudi. Tokom ispitivanja, mačke su najviše reagovale na škripanje aluminijumske folije, udarenje kašikom o keramičku posudu, gužvanje papira ili plastične kese, na zvuk kucanja na računaru i zveckanje ključeva ili kovanog novca, kao i na zakucavanje eksera. Neke mačke su čak reagovale i na coktanje.

Naučnici su dodali da će istraživanje biti nastavljeno da bi se otkrilo genetičko poreklo te pojave u cilju utvrđivanja odgovarajuće terapije. Kako naučnici kažu, veterinarski lek protiv epilepsije "kepra" mogao bi da bude efikasan.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.