Loš primer pokušaja da se deca upozore na destruktivne stvari

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Loš primer pokušaja da se deca upozore na destruktivne stvari"

Savremena basna o vuku i kozi, objavljena u časopisu Srpske pravoslavne crkve za decu, "Svetosavsko zvonce", šokirala je roditelje, ali i veroučitelje u osnovnim školama.

"Đido mova, da ti ovaj lik da džoint", "Zvoni glava, otpadaju uši! Hajde blago čiki doskakući dole", "Imam cugu od sinoć, možemo da napravimo žurku udvoje?", samo su neki od citata iz basne "Ni koze danas nisu kao pre" autora Gradimira Stojkovića.

Na pitanja da li žargon sme da se upotrebljava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u crkvenim časopisima, šta je sve u ovoj basni neprimereno za osnovce, koju je poruku izdavač želeo da pošalje, i kako su to razumeli roditelji, u emisiji Jutro Prve televizije odgovarao je teolog i veroučitelj Vuk Jovanović.

"Očigledno su promašeni način na koji se priča obraća i mesto gde obraća. Što se mene tiče, moj stav kao teologa i veroučitelja, je da je ovo greška. Mi možemo da se pitamo da li je to previd, ili uredništvo nije imalo senzibilitet da prepozna ovakvo štivo."

Jovanović smatra da može da se kaže da je ovo loš primer pokušaja da se deca upozore na ono što je svakako pisutne i uženo destruktivne stvari, kao što su alkoholizam, narkomanija i pedofilja.

Opširniju priču pogledajte u snimku iz emisije Jutro Prve televizije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.