Lekovi protiv bolova uzrokuju glavobolju

Izvor: B92, 04.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi protiv bolova uzrokuju glavobolju

Medikamenti protiv bolova glavni su uzročnici hroničnih glavobolja, zaključila je Natali Vindels, holandski neurolog.

U doktorskoj tezi, branjenoj na Lajdenskom univerzitetu, Vindelsova tvrdi da velika većina ljudi koji pate od hroničnih glavobolja uzima previše analgetika, prenela je agencija DPA.

Vindelsova se zalaže da holandska vlada obaveže sve proizvođače sredstava protiv bolova da na njihovom pakovanju stave i obaveštenje da oni izazivaju glavobolju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vindelsova hroničnu glavobolju definiše kao bol koji se tokom najmanje tri uzastopna meseca pojavljuje više od 14 puta mesečno.

Oko četiri odsto Holanđana pati od hroničnih glavobolja. Vindelsova tvrdi da bi se tegobe većine njih umanjile kad bi prestali da piju analgetike, od kojih se pre ili kasnije razvija i zavisnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.