Lansiranje roudstera bila greška? Postoji mala verovatnoća da..

Izvor: B92, 01.Mar.2018, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansiranje roudstera bila greška? "Postoji mala verovatnoća da.."

Ako se crveni Tesla roudster, koji je Ilon Mask početkom februara lansirao u svemir, jednog dana sudari sa Zemljom, naša planeta će biti sasvim dobro. Ipak, situacija je potpuno drugačija kada je u pitanju Mars.

Roudster trenutno orbitira oko Sunca, a mala je verovatnoća da će se u dalekoj budućnosti sudariti sa Marsom. Čak i da mu se dovoljno približi, najverovatnije će sagoreti u njegovoj atmosferi.

Ipak, naučnici sa Univerziteta Perdu u Indijani smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roudster potencijalnom "biološkom pretnjom" po Crvenu planetu, prenosi Njuzer.

Naime, čak i mali tragovi vozila mogli bi da zbrišu život naMarsu, ukoliko bi tada postojao u trenutku sudara vozila sa planetom.

PROČITAJTE JOŠ: Spektakl: Lansiran "falkon hevi" - "Tesla" lebdi oko Zemlje VIDEO

Za razliku od letelica koje su namenjene prizemljenju na nebeska tela, Tesla roudster nije povrgnut pažljivoj sterilizaciji pre nego što je lansiran.

S obzirom na to da automobil je vožen po ulici pre nego što je ukrcan u raketu, naučnici ga nazivaju "najvećom gomilom zemaljskih bakterija koja je ikad dospela u svemir".

"Čak i da su ga podvgli radijaciji sa spoljašnje strane, motor bi bio prljav. Na kraju krajeva, automobili nakon sklapanja nikada nisu čisti. A čak i da jesu, postoji velika razlika između čistog i sterilisanog", kaže Džej Meloš, vodeći autor istraživanja.

Ekstremne temperature, nizak pritisak i kosmička radija svakako će uništiti jedan deo bakterija, ali neke od njih mogle bi da provedu milenijume u stanju hibernacije, ističu naučnici.

Nasin oficir za planetarnu bezbednost Lisa Prat izjavila je za Spejs njuz da će se buduće misije susretati sa sličnim problemom, s obzirom na to da je "praktično nemoguće da ispuniti uslove za sterilizaciju svemirskih letelica u okviru komercijalnih misija".

"Moraćemo da pronađemo neko rešenje kako u budućnosti još jedan roudster ne bi završio u orbiti", rekla je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Teslin roudster bi mogao uništiti život na Marsu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2018

Ako se crveni Tesla roudster, koji je Ilon Mask početkom februara lansirao u svemir, jednog dana sudari sa Zemljom, naša planeta će biti sasvim dobro. Ipak, situacija je potpuno drugačija kada je u pitanju Mars...Roudster trenutno orbitira oko Sunca, a mala je vjerovatnoća da će se u dalekoj budućnosti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.