Krvna grupa s najvećim rizikom od neplodnosti

Izvor: S media, 03.Dec.2010, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvna grupa s najvećim rizikom od neplodnosti

Američki naučnici otkrili su da žene krvne grupe 0, najučestalije među ljudima, imaju dvostruko veću šansu ostati bez zdravih jajašaca i patiti od drugih problema povezanih s plodnošću.

Na osnovu krvne grupe žene bi mogle doneti odluku treba li da se dok su mlađe posvete karijeri ili osnivanju porodice.

Gotovo polovina populacije – 44 posto – ima krvnu grupu 0. Ostalih 42 posto ima tip A, a samo 14 posto AB. Međutim, velik broj žena ni ne zna svoju krvnu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << grupu. A za plodnost je ona vrlo bitna.



Naporne vežbe i treninzi smanjuju plodnost


Naime, istraživanje sprovedeno na Univezitetu Yale i Albert Einstein College of Medicine u New Yorku pokazuje da žene s krvnom grupom 0 imaju niže rezerve jajašaca nego žene neke druge krvne grupe. Rezerve zdravih jajašaca s godinama se smanjuju – novorođena devojčica ih ima i do dva miliona, u pubertetu oko 400.000, a kad pređe 40 godina tek nekoliko stotina.

U istraživanje su bile uključene 563 žene mlađe od 45 koje su se lečile od neplodnosti. Upoređivali su njihov nivo hormona koji stimuliše folikule FSH. Ukoliko je nivo FSH veća od 10, žena će imati problema sa začećem. A one s krvnom grupom 0 imaju dvostruko veće šanse da im nivo FSH bude iznad 10. Žene kojima je nivo FSH viša od 20 smatraju se neplodnima.

Krvna grupa prepoznaje se po određenim proteinima, odnosno antigenima u krvi. One s krvnom grupom 0 nemaju antigen A.

Dr. Edward Nejat, s Albert Einstein College of Medicine, kaže: "Ustanovili smo da su žene s krvnom grupom A i AB zaštićene od manjka zdravih jajašaca. No, one s krvnom grupom 0 imaju veću šansu da im se smanje rezerve jajašaca. Žene krvne grupe 0 nemaju A i B antigene."

Veza između krvne grupe i određenih zdravstvenih tegoba već je poznata stvar. Tako, ljudi s krvnim grupama A i AB imaju veće šanse dobiti srčani ili moždani udar, dok oni s tipom 0 veći rizik od artritisa i određenih infekcija želuca.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.