Korak bliže ka Marsu: Prvi cvet u kosmosu (VIDEO)

Izvor: B92, 17.Jan.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak bliže ka Marsu: Prvi cvet u kosmosu (VIDEO)

Prva biljka je procvetala na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je prema rečima čelnika NASA, korak ka jednom od najambicioznijih zadataka današnjice — putovanju čoveka na Mars.

Međutim, nakon što je astronaut Skot Keli objavio fotografiju procvetale biljke na svom tviter nalogu, javnost je ubrzo primetila buđ na listovima što je izazvalo skepsu da je eksperiment doživeo fijasko.

​„Naše biljke ne izgledaju previše dobro. Možda bi to moglo da izazove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << probleme na Marsu. Preneću to mom kolegi Marku Vatniju“, napisao je Keli na Tviteru.

Čelnici NASA su ubrzo saopštili da buđ ne predstavlja kraj eksperimenta, već da je to jedan od potencijalnih rezultata pomoću kojeg se izučava život organizama u bestežinskom stanju. „Smatram da smo dobili mnogo informacija iz tog eksperimenta. Mnogo smo shvatili o biljkama i tečnostima, kao i o tome kako napraviti vezu između zemlje u kojoj biljke rastu kosmosa“, rekao je šef naučnog projekta „Vegi“ doktor Džoja Masa.

„Vegi“ je zajednički projekat NASA i kompanije „Orbital tehnolodžis“.

Sistem za gajenje biljaka na Međunarodnoj svemirskoj stanici veličine je mikrotalasne pećnice koja bi u budućnosti trebalo da igra ključnu ulogu u snabdevanju hranom prilikom dugačkih putovanja, među kojima je i putovanje na Mars.

Problem je nastao nakon što su naučnici primetili gutaciju, odnosno izdvajanje vode iz biljaka preko kapljica na listovima. To znači da je spoljnji pritisak uticao na vodu da izbije napolje, a listovi su zbog epinastije (ubrzanog rasta listova sa gornje strane) počeli da se krive. Sve to su posledice prevelikog navodnjavanja korena biljke, što je dovelo i do narušavanja cirkulacije vazduha.

Trenutno se radi na pronalasku rešenja problema, kažu naučnici.

„Prilikom dugih putovanja astronauti treba da znaju šta da rade ukoliko se tako nešto dogodi, odnosno da li da odstrane obolele listove ili da promene način polivanja“, navode čelnici projekta.

​Skot Keli, koji aktivno učestvuje u projektu „Vegi“, nešto kasnije objavio je fotografiju procvetale cinije.

„Da, u kosmosu postoje i drugi oblici života“, našalio se on na Tviteru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Prvi cvet u kosmosu

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2016

Prva biljka je procvetala na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je prema rečima čelnika NASA, korak ka jednom od najambicioznijih zadataka današnjice — putovanju čoveka na Mars...Međutim, nakon što je astronaut Skot Keli objavio fotografiju procvetale biljke na svom tviter nalogu, javnost...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.