Koliko puta u životu vas je zaista ubila promaja?

Izvor: B92, 03.Nov.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko puta u životu vas je zaista "ubila promaja"?

Ne živite u Srbiji ako nikad niste čuli rečenicu - ubi me promaja, i iako je poznato da se Srbi ne plaše skoro ničega, sa "strahom" od ovog fenomena susrećemo se svakodnevno.

"Mogu da se iskrive usta, da se oduzme deo tela, može da utiče i na mišiće", nabraja jedan Čačanin šta to sve može da krene po zlu, ako nas ne daj Bože, dohvati promaja i uzme pod svoje.

Međutim, ima i retko hrabrih među nama koji su imuni na ovu pojavu, pa stojički podnose kad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im duva sa svih strana.

"Stalno sam na nekoj promaji i ne plašim se. Nisam čuo da je nekog do sad zaista ubila", priča kroz šalu drugi Čačanin i dodaje da je sve to stvar navike i uverenja.

A, šta kaže struka? Da li promaja zaista može da nas dokusuri i da li je taj strah bar malo opravdan.

"U medicinskoj literaturi zaista ne postoje zapisani nikakvi efekti po zdravlje, koje je prouzrokovala promaja. Ali, praksa nas često demantuje jer naša sluznica nosa, sinusi i predeo oko ušiju jesu podložni spoljašnim uticjama, pa tako i promaja može uticati na njihovo trenutno stanje", rekao je dr Milan Roganović.

Ipak, što je sigurno – sigurno je, ako vam je otvoren prozor bar zatvorite vrata – da vas ne ubije promaja!

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.