Koje bi bile posledice bacanja atomske bombe na vaš grad?

Izvor: B92, 06.Avg.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje bi bile posledice bacanja atomske bombe na vaš grad?

I dok stanovnici Hirošime danas obeležavaju 70-godišnjicu američkog atomskog bombardovanja, internet sajt PRI razvio je interaktivnu aplikaciju radi senzibilizacije svetske javnosti na opasnosti od atomskog oružja.

Na današnji dan 1945, Amerikanci su bacili prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu, izazvavsi jednu od najvećih tragedija u istoriji čovečanstva.

Za nekoliko sekundi, sa lica zemlje nestalo je više od 65.000 ljudi, dok će se narednih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decenija tragični bilans povećavati za stotine hiljada novih žrtava koje su bile izložene nevidljivim, razarajućim efekatima radijacije.

Običnom čoveku može biti teško da zamisli konkretne posledice atomske eksplozije, te da bi shvatio razmere drame koju su stanovnici Hirošime preživeli pre desam decenija, PRI je osmislio poučnu aplikaciju koja korisniku pruža mogućnost da sagleda strahote koje bi bacanje bombe na njegov grad izazvalo.

Dovoljno je izabrati jednu opštinu na mapi da bi se videlo dokle seže udarni talas.

Na prostoru označenom crvenom bojom, prečnika 800 metara oko epicentra, razaranje je totalno, a procenat smrtnosti iznosi 90 odsto, mada radijacija ostavlja malo šansi retkim preživelim.

Na prostoru svetlo crvene boje, prečnija 1,5 kilometara, razaranje je i dalje potpuno, ali tu stopa smrtnosti dostiže 70 odsto.

Naradžasta boja obeležava prostor prečnika pet kilometara na kom su razaranja i dalje velika.

Belom bojom je obuhvaćen prostor prečnika 20 kilometara u kom zgrade i dalje stoje na svom mestu, mada su pretrpele znatna oštećenja.

Sve navedene brojke zasnivaju se na statističkim podacima bombardovanja Hirošime i Nagasakija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koje bi bile posledice bacanja atomske bombe na vaš grad?

Izvor: Vesti-online.com, 06.Avg.2015

I dok stanovnici Hirošime obeležavaju 70-godišnjicu američkog atomskog bombardovanja, internet sajt PRI razvio je interaktivnu aplikaciju radi senzibilizacije svetske javnosti na opasnosti od atomskog oružja...Na današnji dan 1945, Amerikanci su bacili prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

FOTO: Šta bi bilo da atomska bomba padne na Novi Sad?

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2015, 13:12

Nuklearna apokalipsa još uvek preti svetu, jer se većina svetskih sila nije odrekla ovog oružja...Povodom 70 godina od atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija na internetu se na velikom broju sajtova pojavilo više simulacija koje prikazuju kakve bi bile posledice atomske bombe te snage. Cilj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.