Koja li je tajna perike evropskog muškarca 15. veka?

Izvor: B92, 11.Okt.2022, 16:29

Koja li je tajna perike evropskog muškarca 15. veka?

U prošlosti, perike su bile nezaobilazni detalj na glavi svakog viđenijeg muškarca na zapadu Evrope. Ipak, i one same imale su ogromnu istoriju iza sebe i nisu se nosile samo kao “modni detalj”.

Ove tajne su bile nekada neprijatne, često sramotne i sa današnjeg stanovišta, uglavnom prilično jezive.


Negde ‘90-ih godina 15. veka sifilis je počeo da se širi Evropom. To je bolest koja se prenosila seksualnim kontaktom i bila je poznata i kao “francuska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolest”. A kako antibiotici nisu bili izmišljeni, za nju nije bilo leka.

Manji simptomi sifilisa uključivali su otvorene rane i opadanja kose. Nakon što bi bolest uznapredovala pratili su je gubitak vida, gubitak sluha i, u ekstremnim slučajevima, dovela bi do ludila.

Tvrdilo se da je duga kosa u Francuskoj bila poznata kao znak kraljevske krvi od drevnih vremena. Što je kosa duža, to je viši društveni rang osobe koju ju je nosila bio. Sa druge strane, gubiti kosu bilo je velika sramota!

Pošto je duga kosa bila statusni simbol, bogati Evropljani su počeli da nose perike kako bi sakrili ćelavu glavu, kraste i otvorene rane, pa tako i činjenicu da su oboleli od sifilisa.

Perike su nosili samo bogati i uticajni pojedinci ali su, pre svega, one u prvo vreme bile potreba, a ne statusni simbol ili izraz mode.

Međutim, onda se to promenilo… Prvo, u Francuskoj, dolaskom na presto kralja Luja XIV.

Poznat i kao “Kralj Sunce”, Luj je bio veoma narcisoidan i opsednut svojim imidžom. Naručivao je portrete, kovao novčiće, plaćao najbolje vajare da izrade skulpture po njegovom liku… Ćelavost se nikako nije uklapala u tu njegovu sliku. Na kraju je zbog svog imidža angažovao 48 majstora perika. Perike koje je nosio bile su neverovatno dugačke i bujne, sa sve više i više slojeva kose.

Bila je to prelomna tačka za budućnost ovog “trenda”!

Jer, ako najmoćnijih evropski kralj nosi periku, onda svi muškarci - od arostokratije do srednjeg sloja, žele da izgledaju poput njega.

Neki drugi "sramotni" detalji

Perike su nastavile da se nose i nakon Luja, ali ovoga puta prikrivale su jednu drugu "nezgodaciju" - vaške!

Perike su mogle da reše i ovaj problem prilično praktično! Ljudi bi obrijali glavu, insekti bez dlaka ne bi mogli dugo da prežive, a perika bi bez kose još bolje stajala.

Istina, ovo rešenje je delovalo samo neko vreme, jer su vaške mogle da se nastane i u perikama. Vlasuljari bi ih uklanjali iskuvavanjem perika u vreloj vodi.

Perike su bogati koristili i kako bi štedeli vreme za pravljenje frizura. Oni su lako mogli da kupe perike i unajme vlasuljare da ih čiste i održavaju. Ceo proces je bio veoma naporan jer su ogromne perike bile teške i morala je da ih pridržava jaka konstrukcija. Zato je vremenom ovo postao luksuz koji su sebi mogli da priušte samo najbogatiji građani i plemstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.