Kod veštačke oplodnje opuštenost utiče na uspeh

Izvor: S media, 24.Mar.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod veštačke oplodnje opuštenost utiče na uspeh

Staromodni savet da je za trudnoću potrebno opuštanje mogao bi možda nekim ženama pomoći da ostanu u drugom stanju, objavili su američki lekari.

Istraživanje je predstavljeno na skupu američkog društva za reproduktivnu medicinu. Zaključak je da ima nešto u tome.

Ravnajući se po zdravom razumu, godinama su ženama koje imaju problema s plodnošću prijatelji i rodbina savetovali da se opuste. Predlog je, ipak, znao izazvati suprotan efekat. Takođe, deo stručne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << javnosti, pojedini ginekolozi nisu smatrali da saveti uopšte mogu postići željeni rezultat.



Uspešnije do začeća


Promene u stavu stručnjaka stigle su od direktorke klinike za plodnost u Bostonu i profesorke na harvardskom medicinskom fakultetu Alice Domar. Ona je sprovela istraživanje u kojem je otkrila da žene koje učestvuju u programu ublažavanja stresa za vreme postupka veštačke oplodnje imaju 160 posto više izgleda da zatrudne od onih koje su se sa stresom nosile same.

- Stručnjaci za reproduktivnu medicinu dugo su proučavali koliki negativni učinak može stres imati na nemogućnost začeća - rekla je Domar. - Studija koju smo sproveli pokazala je da programi za ublažavanje stresa mogu poboljšati stopu začeća i uspjeh IVF postupka (In Vitro Fertilisation) te, naravno, žene rešiti emotivnog pritiska i tereta u tim nastojanjima.

Domar i njene kolege nasumično su odredile 97 žena i paralelno s postupkom potpomognute oplodnje podvrgnule ih programu za ublažavanje stresa. Uspešnost začeća u toj grupi bila je dva i po puta veća nego u drugima. Bio je to dovoljan razlog da se saveti baka ponovno nađu u središtu pažnje.

Izvor: She

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.