Ko je autor selfija: majmun ili fotograf?

Izvor: B92, 07.Avg.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je autor selfija: majmun ili fotograf?

Fotograf koji se uglavnom bavi prirodom i životinjama Dejvid Slejter tvrdi da je slika oko koje se spori sa Vikipedijom njegova i da je makaki majmun “samo” pritisnuo dugme, a da je on uradio sve sotalo. I tako su počela ova majmunska posla...

Vikipedija je odbila da povuče sliku makakija i tvrdi da fotograf čijim aparatom je snimak nastao nema prava na njega. Slejter tvrdi da je “kopirajt” njegov pošto je on sve pripremio i da zahteva da bude plaćen pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neko koristi njegovu sliku. Ali Vikimedija se s tim ne slaže. Njen stav je da pošto životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na Wikimedia Commons vebsajtu, prenosi "Sky News".

"Ovo su sve tehnikalije. Moj je foto aparat i samo zato što je majmun pritisnuo dugme i napravio sliku, oni tvrde da je slika njegova,” rekao je Slejter za Tajms. “Kopirajt je mnogo više od toga ko je pritisnuo dugme. Ništa i niko ne daje pravo Vikimediji da odlučuje o tome ko je nosilac autorskh prava na sliku, a posebno da sliku ponudi na besplatno korišćenje."

Vikimedija je ispod slike stavila oznaku da je “public domain” pošto nije delo čoveka i samim tim nikakva i ničija autorska prava nisu ugrožena.

Dejvid Slejter ne odustaje. Tvrdi da je izgubio prihod od oko 30,000 dolara i želi da slika bude uklonjena sa “royalty-free” izbora Vikipedije.

Slika je nastala u Indoneziji tokom 2011. godine kada je Slejter pokušavao da napravi savšrenu sliku makakija, i dok se pripremao jedan od njih je došao da izbilza overi šta se to događa.

Vikimedija i onlajn zajednica sada moraju da odluče kakva će biti dalja sudbina slike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.