Ko će od njih otići na Mars?

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će od njih otići na Mars?

Fondacija "Mars One" sprovela je svoju prvu selekciju krajnje neobičnog tv rijaliti šoua – da pošalje ljude na Mars bez mogućnosti povratka na Zemlju.

"Videla sam mejl na svom telefonu kada sam stala da napunim automobil gorivom jer sam bila na osmočasovnom putu. Morala sam da pročitam poruku tri, četiri puta pre nego što sam uopšte shvatila šta se desilo. Ali kada sam konačno shvatila sve, počela sam da se smejem kao luda da su me radnici na pumpi posmatrali kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sam luda", otkriva Sara Dajrektor.

Ova dizajnerka enterijera iz Filadelfije jedna je od 1.058 kandidata i kandidatkinja koji će možda do 2025. godine naseliti Mars. I neće se vratiti na Zemlju.

Holandska fondacija "Mars One" je u septembru imala više od 200.000 kandidatura za projekat televizijskog rijaliti šou programa na crvenoj planeti, sa ciljem da se do 2025. godine naseli Mars bez mogućnosti povratka na Zemlju.

Fondacija je posle ispitivanja izabrala 1.058 osoba, među kojima 586 muškaraca i 472 žene, prosečnog veka od 35 godina.

"Toliko sam nervozna znog sledeće runde. Kada sam nastavila da vozim, sve vreme sam razmišljala o mogućim pitanjima na intervjuu i onome što bih odgovorila. Pričala sam sama sa sobom u automobilu kao idiotkinja", uzbuđeno priča Sara za Buzzfed.

Iz Fondacije "Mars One" za sada su izdali samo kratko saopštenje o novom krugu.

"Do 2015. godine između šest i deset ekipa sa po četiri osobe će imati pripreme za odlazak", navela je Fondacija i dodala da će najpre poslati prvu najbolje pripremljenu ekipu koja treba na licu mesta da pronađe izvor kiseonika, vode i da počne da gaji šta će jesti.

Druga ekipa će biti poslata 2018. godine.

"Bila sam tako uzbuđena kada sam videla mejl", kazala je možda Sarina buduća komšinica na Marsu, glumica Sibel Silverfiniks. "Skakala sam po sobi i vrištala, mislim da sam čak i plakala. Da sam samo mogla da se vratim u vreme kada sam imala četiri godine i kažem sebi šta će se desiti, bila bih još bolje pripremljena."

Ostatak svog života na Marsu će možda provesti i Brajan Henson, jedan od vlasnika kozmetičke kompanije iz Tijarasa u Nju Meksiku. Za razliku od većine kandidata, on nije bio nervozan tokom zdravstvenih pregleda.

"Ja sam opsednut zdravljem i dobrom formom. Ali kada su intervjui u pitanju, da tu sam malo nervozan", dodaje on.

Ceo projekat fondacije košta više od 6 milijardi dolara s ciljem da se medijska kampanja proširi i dobije još više novca.

BrianHinsonMarsOne2 from William W Campbell on Vimeo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Idemo na Mars, idemo na Mars!

Izvor: Mondo, 02.Jan.2014

Fondacija "Mars One" sprovela je svoju prvu selekciju krajnje neobičnog tv rijaliti šoua - da pošalje ljude na Mars..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.