Klepala umesto zvona na Veliki petak

Izvor: B92, 26.Apr.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klepala umesto zvona na Veliki petak

Umesto zvona, jutros su, na Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista, vernike na bogosluženje u srpskim pravolsavnim crkvama pozivala klepala.

Ispred crkava u Jagodini, crkvenjaci su u uvezbanom ritmu drvenim čekićima udarali u daske zato napravljene, a radili su to i sinoć, rečeno je Tanjugu u crkvi "Svete Petke" u Jagodini.

Vernici će klepalima na bogosluženje pozivati i danas, a večeras će izneti plaštenicu i tri puta obići oko crkava, uz zvuke klepala, što simbolično prestavlja Hristovu sahranu, objašnajavju sveštenici. Zvona će se oglasiti u ponoć subotu na nedelju i označiti vaskrsenje Hristovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.