Kembel priznala da je dobila dijamante

Izvor: B92, 05.Avg.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kembel priznala da je dobila dijamante

Čuvena manekenka Naomi Kembel (40) izjavila je pred sudom u Hagu da je dobila vrećicu sa nekoliko malih dijamanata tokom boravka u Južnoafričkoj Republici.

„Videla sam nekoliko kamenčića, veoma malih, bili su nebrušeni”, rekla je britanska manekenka tokom svedočenja o „krvavom dijamantu”, koji je dobila na poklon od bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora 1997. godine.

Proces protiv Tejlora vodi se od 2008. godine zbog njegove uloge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u građanskom ratu u Sijera Leoneu, a optužen je da je naoružavao pobunjenike u zamenu za „krvave dijamante”.

Agent manekenke i glumica Mija Farou tvrdili su da je Tejlor Kembelovoj poklonio dijamant tokom večere kod bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele u septembru 1997. godine.

Ona je dosad odbijala da govori sa tužiocima o navodnom poklonu, zbog čega je i zatraženo da se pojavi kao svedok. Prema ranijoj odluci suda niko neće snimati ni fotografisati Kembelovu dok je u zgradi tribunala, kao i dok ulazi i izlazi iz nje. Svedočenje Kembelove, kao što je i uobičajeno, snimaju kamere koje se nalaze u sudnici.

Kembelova je trebalo da se 29. jula pojavi u Hagu nakon što ju je Specijalni sud za Sijera Leone pozvao, ali je njen advokat zatražio odlaganje da bi mogao da bude u sudnici kada ona bude svedočila.

Naomi je ranije govorila da „nikada nije primila dijamant” od Tejlora, ali je u maju, u emisiji Opre Vinfri, rekla da ne želi da bude umešana u slučaj, jer se plaši za svoju bezbednost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.