Kalifornija uvodi ekološku kremaciju

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalifornija uvodi ekološku kremaciju

U Kaliforniji je predstavljen nacrt zakona kojim treba da se proširi definicija kremacije. Cilj je legalizacija upotrebe jednog hemijskog proizvoda koji omogućava kremiranje tela pokojnika bez upotrebe vatre.

"To je ekološki. To je čisto. Nov način ne ugrožava životnu sredinu, jer smanjuje emitovanje ugljenika", izjavio je poslanik Dzef Miler, autor teksta kojim bi novi metod trebalo da bude legalizovan. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Metod alkalne hidrolize omogućava prirodno raspadanje tkiva velikom brzinom, čime se ceo proces svodi na dva do tri sata. Porodica potom može da preuzme ostatke pokojnika kao nakon klasične kremacije vatrom.

Ukoliko predlog bude prihvaćen, Kalifornija će posle Floride postati druga američka savezna država u kojoj će se praktikovati "ekološko kremiranje", preneli su strani mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.