Kako zaista gledamo na svoju težinu

Izvor: B92, 29.Feb.2012, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaista gledamo na svoju težinu

Jedno dansko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni na sajtu ScienceNordic, pokazalo je da muškarci i žene imaju pogrešno viđenje kako vlastite, tako i partnerove težine.

Ove pogrešne predstave, koje se primenjuju i na decu, mogu da izazovu ozbiljne probleme za pripadnike oba pola, tvrde naučnici koji su anketirali više od 1.000 osoba.

Ispitanici su bili zamoljeni da procene vlastitu težinu i težinu svog partnera, odnosno partnerke. Ispostavilo se da muškarci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uglavnom umanjuju svoju težinu, a preuveličavaju težinu supruge ili devojke.

Muškarci imaju tendenciju da sebe vide vitkijim, čak i kada imaju očigledan višak kilograma. Suprotno njima, žene su daleko kritičnije prema sebi i u većini slučajeva smatraju da su deblje nego što jesu u stvarnosti.

Za istraživače glavni krivac ovako iskrivljenih predstava su mediji koji nas bombarduju "idealnim" ženskim telima.

Autore studije, međutim, muči jedan drugi problem. Naime, isto ponašanje primećeno je i kod roditelja u odnosu na decu.

"Roditelji vide svoju kćerku deblju, a sina mršavijeg nego što oni zaista jesu. Stroži su prema devojčicama nego dečacima", objasnila je Vibeke Tornej Kristensen, sociolog sa Kopenhaškog univerziteta koja je predvodila istraživanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muškarci umanjuju svoju, a preuveličavaju žensku debljinu

Izvor: S media, 29.Feb.2012

Muškarci i žene imaju potpuno pogrešno viđenje kako sopstvene, tako i partnerove težine

Nastavak na S media...

Mršavi muškarci i debele žene

Izvor: NaDlanu.com, 01.Mar.2012, 17:56

Pa, muško nije muško ako ima manje od 100 kilograma, dok žena lako postane, da budemo nežni "krofna". ..Stereotipu da žene nikada nisu dovoljno mršave, a muškarci nikada dovoljno debeli robuju i mnogi ljudi. Tako je on sa 10 kilograma viška samo krupan čovek, a ona sa dva kilograma viška prava...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.