Kako lepota utiče na izbor političara

Izvor: B92, 23.Feb.2011, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako lepota utiče na izbor političara

Kandidati desničarskih partija privlačnijeg su izgleda od svojih protivnika na levici, što im daje veće šanse na izborima, rezultat je istraživanja koje je sprovela grupa švedskih i finskih ekonomista

"Jedno od mogućih objašnjenja je da su ljudi koji su drugima lepi ili sebe smatraju lepim skloniji desnici, nego idejama o ravnopravnosti", izjavio je Niklsa Bergren, jedan od trojice koautora studije koju je objavio nemački Institut za istraživanje rada (IZA).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Naučnici su uporedili rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 2003. i 2004. godina u Finskoj sa rezultatima ankete sprovedene među više od 2.500 ispitanika van Finske, od kojih se tražilo da na skali od 1 (vrlo ružan) do 5 (veoma lep) rangiraju finske kandidate.

„Došli smo do dva osnovna zaključka. Prvo, ustanovili smo da kandidati desnice izgledaju bolje od kandidata levice. Drugo, otkrili smo da spoljni izgled ima značajan uticaj na glasače", navodi se u studiji.

Objašnjavajući ovaj fenomen, Bergren je naveo da je „levica tradicionalno pribegavala racionalnom pristupu", dok je „desnica bila svesnija značaja spoljnog izgleda", podsećajući na primere Ronalda Regana i Sare Pejlin u Americi.

Istraživanje je pokazalo i da spoljni izgled ima veći uticaj na lokalnim, nego na izborima na nacionalnom nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.