Kako da znamo da smo zavisni od interneta? VIDEO

Izvor: B92, 07.Dec.2020, 19:15

Kako da znamo da smo zavisni od interneta? VIDEO

Sigurno ste mnogo puta čuli za "zavisnost od interneta" i možda vam je čak zvučalo smešno, ipak takva vrsta zavisnosti zaista postoji i psiholozi joj pridaju sve veći značaj. Dok je nekome to posao, drugi vreme na internetu provode iz zabave.

Doktorka Snežana Alčaz, neuropsihijatar i načelnica službe bolničkog lečenja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, kaže da do četiri sata se smatra da je prihvativo, ako to ne utiče na nečiji rad.

"Da je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pornografija, onda bi bilo previše", navela je ona.

Dok je pre nekoliko godina istraživanje pokazalo da je od interneta zavisno oko pet odsto populacije, taj procenat po najnovijem istraživanju iznosi osam odsto.

"Sve više sadržaja nudi internet i sve više stvari radimo onlajn, pogotovo sada u doba korone", poručila je ona.

Na pitanje koji su to simptomi, ona kaže da je to kao i kod ostalih zavisnosti - povećanje tolerancije, odnosno sve više vremena se provodi na internetu.

"Tu su i apstinencija i gubitak kontrole, da ne možemo više da kontrolišemo koliko ćemo dugo biti na internetu", navela je te dodala da onda "internet kontroliše nas".

Deca su najugroženija, jer odrastaju sa tim, rekla je doktorka, te navela da treba roditelji da od početka vode računa šta deca gledaju i da im ograniče vreme koje provode na internetu.

"Ne više od dva sata ako su manja deca. Treba napraviti i dane bez interneta", poručila je ona.

Pogledajte više u video-materijalu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.