Kako da haotičnu kuhinju pretvorite u omiljeni kutak

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da haotičnu kuhinju pretvorite u omiljeni kutak

Upravo zbog loše organizacije i haosa, kuhinja je mnogima mrsko mesto, u tolikoj meri da se jedva nakane da skuvaju kafu. Ovo se može promeniti za nekoliko dana, uz malo truda i kreativnosti.

 
Prvi logičan korak je veliko čišćenje. Skupite sve stvari koje ne koristite, ako su dotrajale bacite ih, a ako smatrate da nekom mogu poslužiti, okačite na kontejner. Ovo pogotovo važi za rasparne čaše i escajg, plastične ambalaže (od margarina i slično), posuđe i pomagala >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << malo ili nimalo korišćena. Zatim sledi ribanje, od poda do plafona, a pogotovo iza frižidera i šporeta. Nakon ovoga, “skockavanje” kuhinje može da počne.
 
 Drvene police
Postoji rešenje za većinu stvari koje prave gužvu, a to su police! Dovoljne su dve daske koje možete ofarbati u      dominantnu boju kuhinje, držači i šrafovi. Ovo se može kupiti na pijaci ili bilo kojoj “uradi sam” radnji za manje od 1500  dinara.
Poređajte teglice sa začinima, čajeve, saksijice sa začinskim biljem, keramičke figurice, sve ono što inače zauzima  dosta prostora i pravi haos po kuhinji.
Ovakve police možete napraviti i od paleta (gajbice od iverice), samo pazite, nosivost nije velika.
 
 
 “Izložbeni” panoOvo može biti pravo estetsko osveženje ukoliko imate kuhinju bez prozora, ili vam je zid oštećen. U specijalizovanim    radnjama kupite ploču željene veličine (drvo, medijapan, univer, aluminijumski ili pocinkovani lim) i pričvrstite je za zid.
Dalje se možete igrati kako želite – nalepiti stikere ili iseckane ukrasne salvete na ploču (slično kao dekupaž),  napraviti od  konzervi i tegli držače za kutlače, žice od miksera, varjače i ostala slična pomagala sa drškom, čiviluk za  kuhinjske krpe…
Zapravo, ovaj pano je idealan za sve one stvarčice koje na sebi imaju kukicu za kačenje – čekić za meso, cediljka za  čaj, ljuštilica za krompir i krastavac…
 
 
 Polica za kafuIdealno je ako pronađete ovakav neki ormarić u staroj bakinoj kuhinji, pa restaurirate šmirglanjem i lakiranjem belom  bojom za drvo.
Poređajte u njega sve što vam je potrebno za ritual ispijanja kafe: džezve, tegle sa kafom i šećerom, čajeve, šoljice i  tacnice…
Osim što jako šarmantno izgleda, napokon će sve biti na svom mestu. Isto kao za police, i ovaj ormarić možete  napraviti od palete/gajbice.
Ukoliko ima prostora na zidu, možete se igrati beskonačno: na staru daske za seckanje povrća okačiti kačilice, okačiti prazan ram na zid, pa unutar njega džezvu, šerpicu ili omiljenu šolju…varijacija ima bezbroj, a samo vaša mašta je granica.
 
 
Nakon ovakve organizacije stvarčica koje prave haos, kuhinja će izgledati uredno i ljupko. Dodajte na kraju pletene korpice za voće, asure i podmetače u omiljenoj boji (preporuka: dominantne boje, zelena, narandžasta, ciklama, žuta…), saksije sa začinskim biljem i obožavaćete da provodite vreme u njoj!
 
Fotografije: Facebook/ReciclagemJardinagemEDecoracao, Morguefile.com
The post Kako da haotičnu kuhinju pretvorite u omiljeni kutak appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.