Kako će izgledati Sunce pre svoje smrti?

Izvor: B92, 23.Sep.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati Sunce pre svoje smrti?

U jednom trenutku u dalekoj budućnosti, ali baš dalekoj budućnosti, pet milijardi godina dalekoj budućnosti, Sunce će početi da se gasi. Kako će izgledati Sunčeva smrt?

Zvezda koja nas održava u životu počeće da umire i za našu galaksiju to neće biti lepe vesti, piše “Discovery”.

Spoljašnji slojevi Sunca polako će se širiti ka ostatku galaksije, dolazeći čak i do mesta gde se danas nalazi naša planete. Spektakularno odumiranje našeg izvora života >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kulminiraće eksplozijom koja će odjeknuti vasionom.

Nema sumnje da mi to nećemo doživeti. Ali to ne znači da ne možemo bar naslutiti kako će izgledati dan kada Sunce umre.

Krajem prošle sedmice objavljena fotografija, koju je poslaot teleskop “Hubble”, prikazuje odumiranje zvezde HD 184738, i kako javljaju iz NASA-e, tako bi trebalo da izgleda i Sunce nekoliko trenutaka pre svoje “smrti”.

HD 184738 je zvezda nalik našem Suncu koja se nalazi u sazvežđu Labud (Cygnus). Na snimku koji je dobijen teleskopom “Hubble” vidi se kako se spoljašnji slojevi zvezde lagano rastapaju i gube u njenom okruženju, što će se kroz nekoliko milijardi godina desiti i sa našim Suncem.

Svetlocrveni i narandžasti tragovi koji se na slici izvijaju oko planete zapravo su nastali emisijom gasova vodonika i azota.

Ova zvezda okružena je sličnim materijalom od kojeg je sačinjena i naša planeta, iako je poreklo te “svemirske prašine” još uvek nepoznato.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako će izgledati Sunčeva smrt?

Izvor: Radio 021, 23.Sep.2013

U jednom trenutku u dalekoj budućnosti, ali baš dalekoj budućnosti, pet milijardi godina dalekoj budućnosti, Sunce će početi da se gasi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.