Jezero u Indiji postalo roze,stručnjaci nemaju objašnjenje

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 08:21

Jezero u Indiji postalo roze,stručnjaci nemaju objašnjenje

Jezero u Indiji, staro više od 50.000 godina, postalo je ružičaasto, a stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo.

Jezero Lonar u državi Maharaštra iznenada je promenilo boju pre nekoliko dana na iznenađenje ljudi koji žive u okolini. Stručnjaci smatraju, navodi Si-En-En, da bi uzrok mogao biti povećanje slaniteta vode, procenat algi ili kombinacija ta dva faktora, kao što se to dogodilo s Velikim slanim jezerom u Juti ili jezerom Hilijer u Australiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Gajanan Karat, lokalni geolog, rekao je u videu objavljenom na Tviteru turističke organizacije Maharaštre, da se to dešavalo i ranije, ali da nije bilo tako izrazito.

"Izgleda kao da je jezero crveno ove godine zato što je porastao slanitet", rekao je on i dodao da se količina vode u jezeru smanjila, porastao je slanitet i to je uzrok tih promena.

Karat je napomenuo i da naučnici istražuju prisustvo crvenih algi i da li je to uzrok promene boje vode. Uzorci su poslati u nekoliko laboratorija, rekao je, i "kad to bude proučeno, tek tada ćemo biti u prilici da sa sigurnošću kažemo zašto je voda u jezeru postala crvena".

Jezero, koje se nalazi oko 500 kilometara od Mumbaja, nastalo je nakon pada meteorita na Zemlju pre oko 50.000 godina. Naučnici širom sveta ga godinama istražuju, a vremenom je postalo i popularna turistička atrakcija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MISTERIJA JEZERA U INDIJI: Posle 50.000 godina od smaragdno zelene, jerezero poslalo roze! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 12.Jun.2020

Jezero u Indiji, staro više od 50.000 godina, postalo je ružičaasto, a stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.