Jedan mesec u virtuelnoj realnosti

Izvor: B92, 19.Nov.2014, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan mesec u virtuelnoj realnosti

Umetnik iz Velike Britanije planira da provede jedan mesec u virtuelnoj realnosti noseći Oculus Rift.

Tokom 28 dana Mark Farid izlaziće iz svoje sobe samo u toalet, a njegov životni prostor biće izložen londonskoj publici kao umetnička galerija.

Za vreme ovog eksperimenta neće skidati vizir.

“Nosiću ga konstantno, čak i dok se tuširam”, rekao je on.

Ovaj koncept možda zvuči klaustrofobično, ali teoretski, on uopšte neće biti tu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oculus Rift će simulirati drugačiju stvarnost za Farida, koji se nada da će posle izvesnog vremena početi da je doživljava kao autentičnu.

U ovom eksperimentu on očekuje da će otkriti da li je naš identitet nešto s čim smo rođeni, ili smo ga naučili.

Projekt “Seeing I” trenutno prikuplja sredstva na Kicksteru, a ako dostigne potrebni iznos, Farid će sa saradnicima prikazati eksperiment u dokumentarcu.

Ono što će Farid gledati u virtuelnoj realnosti neće obavezno biti nešto neobično. Čovek kog Farid nikad nije sreo nosiće naočari koje beleže zvuk i video, a snimci će biti reprodukovani u Faridovom uređaju. Šta taj čovek koji se u projektu zove “Drugi” (The Other) vidi, videće i Farid.

Njegova iskustva biće snimana danima unapred i prilagođena za upotrebu na Oculus Riftu.

Farid je imao vrlo neobične zahteve za “Drugog”. Morao je da bude muškarac, heteroseksualac i da je u vezi.

Izuzev tih zahteva, “Drugi” će biti izabran bez Faridovog uplitanja.

“Želim da otkrijem da li je moguće da izgubim predstavu o tome ko sam. Možda ja nisam ono što sam mislio. Moj identitet možda može biti oblikovan u šta god ja poželim”, rekao je on.

Farid će, dakle, simulirati ponašanje “Drugog” i nada se da to neće ostaviti posledice po njegovo mentalno i fizičko zdravlje.

Psiholozi će provoditi sa Faridom po jedan sat svake večeri, kako bi bili sigurni da nije izgubio razum.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Planira da mesec dana živi u virtuelnoj realnosti

Izvor: Radio 021, 19.Nov.2014

Jedan umetnik iz Velike Britanije planira da provede mesec dana u virtuelnoj realnosti noseći Oculus Rift...Tokom 28 dana Mark Farid izlaziće iz svoje sobe samo u toalet, a njegov životni prostor biće izložen londonskoj publici kao umetnička galerija. Tokom trajanja ovog eksperimenta neće skidati...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.