Indonežanske policajke primorane na invazivni test nevinosti

Izvor: B92, 23.Okt.2018, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonežanske policajke primorane na "invazivni test nevinosti"

Indonežanke koje žele da pristupe policiji prinuđene su da se, tokom regrutacije, podvrgnu "invazivnom testu nevinosti". Jedna od njih je izjavila i da testove ne obavljaju medicinski stručnjaci, navodi se u izveštaju međunarodne organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch).

"Svaki put kada se setim toga, zaplačem se. Tada se osećam kao da mi nije stalo do života", navela je ona.

Testom se proverava da li je himen žena još netaknut, a to se sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stavljanjem dva prsta u njihovu vaginu. Postupak je kritikovan ne samo kao invazivan, već i zbog toga što je često veoma neprecizan kod utvrđivanja nevinosti, piše Ej-Bi-Si njuz.

Profesor novozelandskog Tehnološkog univerziteta iz Oklanda, doktorka Šarin Graham Dejvis, kaže da je to pitanje još aktuelno, i pored toga što takva praksa više nije dozvoljena u Indoneziji.

"Policajke kroz to prolaze još od 1965. godine", napisala je dr Graham Dejvis u svojoj studiji o tom problemu iz 2015. godine.

U drugoj studiji, objavljenoj ove godine, ona je zabeležila izjavu jedne policajke koja je rekla da smatra da se test sprovodi iz dobronamernih razloga i da bi trebalo da se nastavi.

"Taj test pokazuje da mi kao žene možemo da zaštitimo same sebe i da smo, samim tim, sposobne da zaštitimo i druge ljude", rekla je 27-godišnja Aniša.

Prema navodima Hjuman rajts voča, na žene se, takođe, vrši pritisak da izgledaju atraktivno. Njihove telesne mere uzimaju muškarci, a muška komisija je i ta koja ocenjuje njihovu lepotu.

Žene se, međutim, mnogo češće koriste u "pokaznim" ulogama, dok muškarci obavljaju teže zadatke.

"Ljudi vole lepe stvari i na njih dobro reaguju. To nema razlike ni kada su policajke u pitanju", zaključuje doktorka Graham Dejvis.

Indonežanske vlasti nisu odgovorile na zahtev Ej-Bi-Si njuza da komentarišu ovakvo ponašanje prilikom regrutacije žena u policijsku službu, prenosi Njuz hab.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Indonežanske policajke primorane na "invazivni test nevinosti"

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2018, 07:46

Indonežanke koje žele da pristupe policiji prinuđene su da se tokom regrutacije, podvrgnu "invazivnom testu nevinosti"...Jedna od njih je izjavila i da testove ne obavljaju medicinski stručnjaci, navodi se u izveštaju međunarodne organizacije "Human Rights Watch"...Testom se proverava da li je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.