I u Madridu svađa o tome čiji je Tesla

Izvor: B92, 13.Feb.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Madridu svađa o tome "čiji je Tesla"

Jedna rečenica na ulazu u madridski izložbeni prostor u kom se održava, kako organizatori kažu, najveća izložba o Nikoli Tesli u istoriji, ponovo je potpalila staru svađu o tome "kome pripada" jedan od najvećih umova čovečanstva.

Na ulazu piše da se "Nikola Tesla rodio 1856. godine u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom carstvu", a kako dodaje zagrebački "Jutarnji list" - Hrvatska se na izložbi ne spominje nigde.

Izložba koju svakog dana poseti više hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi (vikendom i do 12.000) održava se u zgradi kompanije "Telefonika", a ulaz je besplatan. Organizator su "Telefonika" i Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

Hrvatska turistička zajednica je zbog izložbe i teksta sa ulaza koji je ispisan i na internet prezentaciji izložbe, pozvala Ambasadu Hrvatske, koja je zatim zvala organizatore.

"Istakli smo da je Tesla rođen u Smiljanu u Hrvatskoj i da je poznata njegova izjava 'Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom'", rekla je za "Jutarnji" Karmen Šešelja iz Ambasade.

Kako se navodi, tekst na sajtu je korigovan, ali tako da piše "Severnoamerički istraživač srpskog porekla Nikola Tesla (Smiljan, zona s većinski srpskim stanovništvom u današnjoj Hrvatskoj".

"Taj podatak nije tačan. Ni danas, ni u vreme Teslinog rođenja", piše "Jutarnji".

Pomoćnik direktora beogradskog Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković kaže da izložba nema primesa politike. Osim što je obrazložio zašto je rečenica tako formulisana, on je naveo da Muzej koristi najkorektniji opis za Teslu: "srpsko-američki naučnik, fizičar, inženjer i pronalazač, rođen je u selu Smiljanu, u Vojnoj krajini (tada u Austrijskom carstvu, danas u Republici Hrvatskoj).

Kako navodi hrvatski list, iz "Telefonike", kao ni španski autori izložbe "nisu odgovarali na upite ili bili dostupni za komentar".

"Ovo je kontroverzno pitanje. Prosrpski izvori tvrde da nema veze sa Hrvatskom, dok oni skloni Hrvatima ističu da se Hrvatska mora spomenuti", kaže Sara Himeno, 24-godišnjakinja zaposlena u "Telefoniki".

Izložba koja je prikazana u više od 20 zemalja završava se u Madridu u nedelju, a zatim ide u Meksiko, Argentinu, Brazil i Čile.

"Srbija intenzivno radi na promovisanju Nikole Tesle, čije ime nosi beogradski aerodrom i čiji se lik nalazi na njenim novčanicama, vidno istaknutima na madridskoj izložbi. Eksponati, uključujući fotografije naučnika i njegova lična dokumentacija, dopremljeni su iz Beograda", piše list.

Kako podseća "Jutarnji", slična prepirka u Madridu viđena je i prošle godine, u slučaju Ive Andrića.

Na zidu izložbe su ispisane i reči samog Tesle: "Ostavimo da budućnost kaže istinu i sudimo svakoga prema njegovim uspesima i ciljevima".

foto: flickr.com/Recruedos de Pandora

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.