I Hitler je imao svoju atomsku bombu

Izvor: B92, 03.Avg.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I Hitler je imao svoju atomsku bombu"

U poslednjim danima rata, Nemci su privodili kraju stvaranje atomske bombe koju su planirali da pošalju putem naprave nalik letećem tanjiru, piše britanski “Dejli mejl”.

Prema novom dokumentarcu “Potraga za Hitlerovom atomskom bombom”, prikazanom prethodne nedelje na nemačkom kanalu ZDF, moguće je da su u testiranjima vezanim za nacistički projekat iz perioda Drugog svetskog rata učestvovali i ruski ratni zarobljenici.

U filmu se iznose detalji iz zapisnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o saslušanju nacističkih naučnika, izjave svedoka, i zapisi koje su ostavili nemački istraživači, koji su posle rata većinom prebegli u SAD.

Istoričar Matija Ul navodi da se trka za razvojem ovog oružja za masovno uništenje naročito zahuktala u poslednjoj godini rata.

U središtu programa nalazio se Hans Kamler, general Šucštafela, koji je sa 175.000 zarobljenika u radio na stvaranju oružja, tenkova i izgradnji tajnih bunkera za nacističku elitu.

Kamler je takođe bio uključen u projekte u Tiringiji, oblasti na istoku Nemačke, koja se smatra središtem razvoja nacističkog nuklearnog i svemirskog programa.

SAD su tajnost ovih podataka zaštitile na 100 godina, a danas, kada su dokumenti konačno otpečaćeni, vlasti gotovo svakog vikenda raspiruju maštu teoretičara zavere istražujući dve najbitnije stavke u tunelima - postojanje nuklearne bombe i sprave namenjene njenom nošenju.

U izveštajima ruskih vojnih obaveštajaca iz Drugog svetskog rata navodi se da su u Tiringiji sprovedena dva nuklearna testiranja, i da prečnik bombe iznosi jedan i po metar.

S druge strane, otpečaćeni izveštaji amerićkih obaveštajaca pokazali su da izviđački letovi američkog vojskovođe Dvajta Ajzenhauera nisu omogućili donošenje nikakvog definitivnog zaključka, a takođe nije jasno odakle vodi poreklo uranijum koji su nacisti nabavili za igradnju bombe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.