Hrišćani i dalje najbrojniji na svetu

Izvor: B92, 26.Dec.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrišćani i dalje najbrojniji na svetu

Hrišćanstvo ostaje najveća religijska grupa na svetu, uprkos tome što njegovi pripadnici migriraju iz Evrope u Afriku, Aziju i Amerike – tvrdi nova studija.

Danas u Evropi živi oko jedna četvrtina hrišćana, dok je pre jednog i po veka njih bilo oko dve trećine.

Istraživanje je pokazalo da je Podsaharska Afrika tokom prošlog veka doživela najveći priliv hrišćanske populacije, s obzirom da je njihov broj 1910. godine iznosio 9 miliona, a danas ih ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 516 miliona.

Ostale zemlje sa najvećim brojem pripadnika ove religije su SAD, Brazil, Meksiko i Rusija.

Međutim, uprkos "selidbe” Hrišćana u različite delove sveta, hrišćanstvo je i dalje dominantna svetska religija sa 2,2 milijarde sledbenika.

Islam je na drugom mestu sa 1,6 milijardi poklonika.

Evropa je možda pre jednog veka bila glavno sedište hrišćanstva, ali se njegovi sledbenici sada šire svetom tako da se nijedna posebna oblast ne može nazvati središtem ove religije.

Ta činjenica već dugo muči crkvene lidere koji žele da sagrade jake veze između svojih sledbenika putem geografskih granica i tako pomire različite interpretacije Biblije.

"Istraživanje je pokazalo da nema regije u svetu koju bismo mogli označiti centrom hrišćanstva,” rekao je Konrad Haket, demograf i autor studije.

"Najmanju koncentraciju pripadnika ove religije pronašli smo u severnoj Africi – gde je vera u hrišćanstvo i započeta, dok danas samo par procenata i dalje sledi verovanja ove religije.

U Egiptu se nalazi najviše hrišćana u ovoj regiji, oko 4.3 miliona, i oni su uglavnom bili žrtve nasilja u ovoj zemlji, naročito od pada predsednika Hosnija Mubaraka."

Oko pet odsto kineske populacije, ili 67 miliona, čine hrišćani, premda je tamo teško precizno odrediti tamošnju populaciju hrišćana zbog toga što se država protivi religiji, pa mnogi obavljaju verske obrede ilegalno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrišćani i dalje najbrojniji na svetu

Izvor: medio.rs, 27.Dec.2011, 10:11

Hrišćanstvo ostaje najveća religijska grupa na svetu, uprkos tome što njegovi pripadnici migriraju iz Evrope u Afriku, Aziju i Amerike – tvrdi nova studija.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.