Homoseksualci u vojsci?

Izvor: B92, 22.Sep.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homoseksualci u vojsci?

Republikanci su u američkom Senatu uspešno blokirali napore da se ukine zakon koji homoseksualcima zabranjuje služenje vojske ukoliko otvoreno izražavaju svoje seksualno opredeljenje.

Da bi se otvorila rasprava o zakonu, koji je bio "upakovan" u zakonski paket kojim se odobrava 726 milijardi dolara vojnih troškova, bilo je neophodno 60 glasova, od ukupno 100 senatora.

Za raspravu je, međutim, juče glasalo 56 senatora, a protiv je bilo 43. Protiv su bili svi republikanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << senatori, uključujući i Meri Kolins iz Mejna, koja je je protiv tog zakona, ali je smatrala da nije pružena mogućnost za njegovu dopunu amandmanima.

Protiv je bilo i dvoje demokratskih senatora, Blanš Linkoln i Mark Prajor, oboje iz Arkanzasa.

Šef demokratske većine Hari Rid iz Nevade glasao je protiv, ali iz proceduralnih razloga, jer se tako otvara mogućnost da kasnije "oživi" taj zakon.

Politika, popularno nazvana "Ne pitaj, ne pričcaj", pokrenuta je 1993. godine, na početku mandata Bila Klintona i u tom trenutku je bila kompromisno rešenje i najviše što se moglo učiniti na poboljšanju položaja homseksualaca u armiji.

Tada je, zakonom iz 1993. godine, zabranjeno postavljanje pitanja vojnicima da li su homoseksualci. Istovremeno su zabranjene homoseksualne aktivnosti, a vojnicima homoseksualcima zabranjuje se da diskutuju o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Ukidanje tog zakona bilo je jedno od predizbornih obećanja predsednika Baraka Obame, koji je u svom prvom govoru posvećenom stanju nacije poručio da neće dozvoliti kršenje ljudskih prava, niti diskriminaciiju u zapošljavanju i da će ukinuti zakon koji ljudima, "zbog onoga što jesu, zabranjuje da brane zemlju koju vole".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.