Gospa od Brefelijaka sahranjena je sa srcem supruga

Izvor: B92, 30.Avg.2015, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gospa od Brefelijaka sahranjena je sa srcem supruga

Izuzetno dobro očuvano, potpuno odeveno telo 17-vekovne plemkinje pronadjeno je u olovnom kovčegu u francuskom gradu Renu.

Tim stručnjaka predvodjen Rosen Kolete sa francuskog Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja pronašao je kovčeg dok su iskopavali ostatke 14-vekovnog manastira na mestu gde će uskoro nići konferencijski centar.

Uz 800 grobova, arheolozi su pronašli i pet olovnih kovčega od kojih je jedan bio hermetički zatvoren i u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njemu se nalazilo gotovo savršeno očuvano telo.

"Odmah sam znala da je u pitanju predivno otkriće", rekla je Kolete, "i da ćemo morati brzo da radimo kako ne bismo izgubili nijednu informaciju zbog brzog raspadanja".

Kako prenosi list "Arheologija" u dvobroju za septembar i oktobar, žena je sahranjena sa relikvijom u obliku srca na kojoj je ispisano ime njenog supruga i u kojoj je bilo njegovo srce.

To je timu pomoglo da je identifikuje kao Luizu de Kvengo, gospu od Brefelijaka koja je preminula 1656. Neobično dobro očuvano telo ali i odeća plemkinje pružaju priliku stručnjacima da dobiju nove podatke o pogrebnim praksama francuske aristokratije tog doba.

Laboratorijskom analizom, stručnjaci će moći da rekonstruišu patogene koje je nosila, uključujući tuberkulozu.

"Retko se desi da možete da uradite kompletan medicinski pregled osobe iz 17. veka", kaže Kolete.

Gospa od Brefelijaka biće ponovo sahranjena kasnije ove godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Plemkinja sahranjena sa srcem supruga

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2015

Izuzetno dobro očuvano, potpuno odeveno telo 17-vekovne plemkinje pronađeno je u olovnom kovčegu u francuskom gradu Renu...Tim stručnjaka predvođen Rosen Kolete sa francuskog Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja pronašao je kovčeg dok su iskopavali ostatke 14-vekovnog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.