Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije koronavirusa

Izvor: B92, 08.Maj.2020, 11:01

Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije koronavirusa

Gorile dele 98 odsto DNK sa čovekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posledicama, pokazuju najnovija istraživanja, koja upozoravaju na posledice pandemije koronavirusa po ove životinje.

Vodeći naučnici upozorili su prošlog meseca da kovid 19 predstavlja "egzistencijalnu pretnju" za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude "događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja", piše Gardijan. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U skladu sa tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u kojem živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna.

Obustava eko-turizma tokom pandemije koronavirusa takođe je značila da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednice, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

"Zabrinuti smo", kaže Bašir Hangi, portparol Ugandske uprave za divljinu, državnog tela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova.

"Ako se ovo nastavi, definitivno će se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje", prenosi britanski list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koronavirus opasan i za gorile: Mogao bi da dovede do njihovog izumiranja

Izvor: B92, 09.Maj.2020, 10:04

Gorile dele 98 odsto DNK sa čovekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posledicama, pokazala su istraživanja.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.