Globalno zagrevanje? Pre će biti globalno zahlađenje

Izvor: B92, 09.Sep.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalno zagrevanje? Pre će biti globalno zahlađenje

Hladno Arktičko leto dovelo je do rekordnog povećanja polarnog leda, što navodi stručnjake da predvide period globalnog hlađenja.

Naučnici su zabeležili povećanje od 60 odsto u količini okeana koji je prekriven ledom u poređenju sa prošlom godinom, što otprilike iznosi milion i šesto kvadratnih kilometara.

Procureli izveštaj UN-ovog panela u vezi sa klimatskim promenama naveo je naučnike da predvide da svet polako ide ka periodu hlađenja koji se neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završiti do sredine ovog veka.

Ukoliko su oni u pravu, ovo bi bila suprotnost kompjuterskim predviđanjima neminovnog katastrofalnog zagrevanja. Ove vesti dolaze nekoliko godina nakon predviđanja BBC-ja da će Arktik ostati bez leda do 2013.

Uprkos originalnim predviđanjima, veliki centri za istraživanje klimatskih promena sada prihvataju podatke da je došlo do „pauze“ u globalnom zagrevanju od 1997. godine.

Prethodna predviđanja dovela su do toga da milioni ljudi širom sveta preduzimaju „zelene mere“ kako bi stali na put efektima klimatskih promena.

„Već sada ostoji trend hlađenja, i mislim da će se on nastaviti u narednih 15 godina. Više nema sumnje da je zagrevanje 80-ih i 90-ih godina prošlog veka zaustavljeno“, tvrdi profesor Anastasios Conis sa Univerziteta u Viskonsinu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Globalno zagrevanje? Pre će biti globalno zahlađenje

Izvor: B92, 09.Sep.2013

Hladno Arktičko leto dovelo je do rekordnog povećanja polarnog leda, što navodi stručnjake da predvide period globalnog hlađenja...Naučnici su zabeležili povećanje od 60 odsto u količini okeana koji je prekriven ledom u poređenju sa prošlom godinom, što otprilike iznosi milion i šesto kvadratnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.