Gde se u lancu ishrane nalazi čovek?

Izvor: B92, 07.Dec.2013, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde se u lancu ishrane nalazi čovek?

Tim francuskih istraživača primenila je po prvi put na čoveka indeks koji se koristi da bi se odredilo mesto neke vrste u lancu ishrane.

Rezultati njihove analize pokazali su da je, suprotno očekivanjima, čovek daleko iza velikih mesoždera planete. Imajući u vidu njegov način ishrane, čovek se ne može smatrati "superiornim" predatorom.

Štaviše, bliži je inćunu ili svinji, nego tigru ili ajkuli, ističu naučnici čija je studija objavljena u Analima Nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akademije nauka (PNAS).

Da bi došli do ovog zaključka, francuski istraživači su primenili indeks koji se često koristi u ekologiji i na većinu kopnenih i vodenih životinjskih vrsta, ali dosad nikad na ljudima.

Pomenuti indeks, tzv. "trofični nivo", dovodi u vezu podatke koji se tiču načina ishrane pojedinih vrsta kako bi se odredilo njihovo mestu u lancu ishrane.

Da bi izračunali trofični nivo čoveka - Human trophic level (HTL), stručnjaci su analizirali podatke organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), prikupljene u periodu između 1961. i 2009.

A rezultati pokazuju da čovek dostiže trofički nivo 2,2, tj. nivo biljojeda. Poređenja radi, krava, koja se isključivo hrani travom, nalazi se na nivou 2. Daleko iza orki (kitova ubica) koji sa trofičkim nivoom 5,5, dominiraju lancem ishrane.

"Značaj ovog indeksa je veoma važan, jer omogućava bolje razumevanje odnosa između vrsta (kao što su odnosi predator-plen) i kretanja unutar ekosistema", navodi se u saopštenju Ifremera, jedne od naučnih institucija koja je učestvovala u ovom istraživanju.

Daljom analizom HTL-a, naučnici su izdvojili pet velikih grupa zemalja na osnovu njihovih prehrambenih navika. Pokazalo se tako da je Burundi, čija se ishrana u 97 odsto sastoji od biljaka, ima najniži trofički nivo (2,04), a da je Island "najmesožderskija" nacija na svetu (2,54) zbog posebno velikog udela ribe u ishrani.

Studija, takođe, otkriva da je u zadnjih pola veka trofički nivo čoveka porastao za tri odsto.

"Ovaj rast pokazuje da ishrana čoveka ima veći uticaj na ekosistem", navodi se u izveštaju Ifremera koji ističe značaj ovakvih studija za bolje razumevanje uticaja ishrane na sposobnost ljudi da u bliskoj budućnosti prehrani devet milijardi stanovnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraživanje iznenadilo naučnike: Na vrhu lanca ishrane je...

Izvor: Blic, 07.Dec.2013

Tim francuskih istraživača primenio je po prvi put na čoveka indeks koji se koristi da bi se odredilo mesto neke vrste u lancu ishrane. Rezultati njihove analize pokazali su da je, suprotno očekivanjima, čovek daleko iza velikih mesoždera planete...Imajući u vidu njegov način ishrane, čovek...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.