Festival nauke posetilo 28.000 ljudi

Izvor: B92, 02.Dec.2012, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival nauke posetilo 28.000 ljudi

Šesti Festival nauke je završen a kroz „festivalsku četvrt“ za četiri dana prodefilovalo je više od 28.000 ljudi čime je oboren prošlogodišnji rekord u posećenosti.

Rekordni broj posetilaca nije jedino po čemu će ovogodišnji Festival nauke ostati zapamćen – veliko interesovanje za sasvim nove i drugačije sadržaje, šou programe, debate, radionice i ekperimente kao da je pobedilo festivalski slogan „NEMA TEORIJE“.

Na šestom Festivalu nauke učestvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 550 naučnika iz 36 naučno-obrazovnih institucija, a Beograd je ovom prilikom posetilo 40 gostiju iz inostranstva – SAD, Španije, Švedske, Hrvatske, Mađarske i Francuske.

Školske grupe organizovane su dolazile iz Skoplja, Mrkonjić Grada ali i Sombora, Pirota, Leskovca, Užica i Kraljeva. Više od 12.000 đaka iz 280 škola obišlo je šesti Festival nauke.

U RK Kluz, tradicionalno najposećenijoj festivalskoj lokaciji, najveća gužva bila je na postavci matematičkog fakulteta „Nema teorije, ima šanse“ ali i na postavci „Otvorenog srca“ gde su pored ljudskog srca posetioci mogli da urade EKG i izmere pritisak. Optičke iluzije, studentska formula „Drumska strela“ i „Sjajna hemija“ jesu samo neke od postavki od kojih je zastajao dah na 6. Festivalu nauke.

Studentski kulturni centar je prostor u kome su sva predavanja i šou programi bili ispunjeni do poslednjeg mesta a najveću pažnju privuklo je interaktivno predavanje o plemenitom testiranju životinja ali i radionica koja se bavila „kosmosom koji sluša“.

„Toplo-hladno“, „Fabianov čudesni vodeni svet“, „Eksplozija nauke“ i „Ovo ne pokušavajte kod kuće“ su najposećeniji šou programi Festivala nauke.

Večernji program SKC-a, kao jedna od festivalskih novina, doneo je odličan muzički spektakl „Euro Neuro“ Ramba Amadeusa i benda Festivala nauke ali i žurku Planete Gruvlend za sam kraj manifestacije.

Karta više tražila se za predstave Univerziteta Lund iz Švedske u Teatru Bojan Stupica koje su bile rasprodate do poslednjeg mesta. Fizičko-laserski šou, tokom četiri dana Festivala, videlo je blizu 4.000 ljudi.

U Galeriji Narodne banke Srbije najbolje su se zabavljali najmlađi i to na recikliranim eksponatima koje je specijano za Festival nauke iz Španije donela kompanija „Guixot de 8“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deca željna nauke

Izvor: SEEcult.org, 02.Dec.2012

Festival nauke u Beogradu privukao je u šestom izdanju više od 28.000 posetilaca, čime je oboren prošlogodišnji rekord, saopštili su organizatori te manifestacije koja je održana od 29. novembra do 2. decembra pod sloganom “Nema teorije”.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.