Farmerke, majica, čarape: Koliko puta možemo da nosimo istu odeću?

Izvor: Prva.rs, 24.Nov.2018, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmerke, majica, čarape: Koliko puta možemo da nosimo istu odeću?

Mnogi ne znaju pravila vezana za pranje odeće, i svakodnevno se dvoume da li da majicu obuku još jednom ili da je 'bace' na pranje.
Ovo je broj koliko puta možete da nosite jednu te istu stvar pre nego je operete:
1. Donji veš se pere nakon jednog nošenja
Osnovno pravilo higijene je da se donji veš menja svaki dan, po nekad i više puta dnevno. Nikad, ali, nikad se iste gaćice ne nose dva dana uzastopno!
2. Farmerke: Pere se nakon pet do šest nošenja
Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << pitate roditelje, reći će vam da se farmerke peru nakon svakog nošenja. Međutim, vaši prijatelji će vam reći da često pranje farmerkama menja oblik i boju. Stoga, optimalan broj je pet do šest nošenja pre pranja!
3. Majice i bluze: Peru se nakon jednog nošenja
Majice ili bluze moraju da se peru nakon svakog nošenja jer se nalaze u najbližem kontaktu sa našom kožom, što znači da upijaju najviše znoja. Izuzetak je ako majicu nosite samo sat vremena ili kraće.
4. Haljine se peru nakon jednog ili dva nošenja
Nema potrebe da haljine perete nakon svakog nošenja jer pranje menja strukturu tkanine, a boja se vremenom gubi. Međutim, ako je nosite tokom celog vrelog letnjeg dana, tada je morate oprati jer je verovatno upila veliku količinu znoja.
5. Grudnjak se pere nakon četiri do pet nošenja
Sve dok ih provetravate između nošenja, grudnjake možete prati tek nakon četvrtog ili petog nošenja. Ovo pravilo se ne odnosi na sportske grudnjake!
6. Čarape i hulahopke se peru nakon svakog nošenja
Ovog pravila se sigurno sećate još iz detinjstva kada su nam mame ispirale mozak sa time koliko prljavštine i bakterija živi na našim stopalima....
7. Sportska oprema se pere nakon svakog nošenja
Jasno vam je da sportska oprema mora da se pere svaki put nakon treninga, osim ako ste u teretani samo pozirali umesto da vežbate!
8. Pidžame se peru nakon tri do četiri nošenja
Ukoliko se svako veče, pre spavanja istuširate - pidžamu možete nositi i do četiri noći uzastopno. Ne dozvolite da vam prljava pidžama upropasti odmor i san.
9. Cipele se peru kada se isprljaju
Cipele i patike se peru kada se isprljaju. Ako prilika zahteva i prividno čiste cipele možete da očistite ponovo. Pazite samo da ih voda ne uništi!
10. Suknje, šorceve i pantalone operite nakon tri nošenja
U poređenju sa farmerkama, pantalone i suknje zahtevaju više nege. Stoga ih operite nakon tri nošenja!
Izvor: stil.kurir.rs

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.