Evo kako se u Francuskoj bore protiv javnog uriniranja! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 01.Feb.2017, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako se u Francuskoj bore protiv javnog uriniranja! (FOTO)

Dva ekološka pisoara u kombinaciji sa cvetnim žardinjerama i prostorom za kompost nedavno su postavljena u jednom od najsmrdljivijih delova Pariza, iza železničke stanice „Gare de Lion“.

Krajnji cilj ovog eksperimenta je sprečavanje stanovnika i turista da uriniraju po skrivenim delovima pariskih ulica.

Ukoliko ste se zaputili u Pariz, kada ovo čujete odmah ćete se predomisliti! (FOTO)

„Uriniranje po ulicama Pariza je problem grada već decenijama“, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rekao je jedan od tvoraca pisoara-žardinjere nazvanog „Uritrotoar“, Loren Lebo.

Les premiers Uritrottoirs, urinoirs secs de Faltazi, sont arrivés Gare de Lyon. Où il y a d'importants besoins. @laurentlebot @victormassip pic.twitter.com/BfASRRd4CO

U ekološki pristupačnom donjem delu pisoara urin se „skladišti“ u mešavini suvih prirodnih materijala: piljevine, slame i iverice, koji se kasnije pretvaraju u kompost. Rekao je da se na taj način iskorišćavaju dve vrste otpada, a pritom se u okolini ne širi neprijatan miris.

Lebo je objasnio da su veći modeli „Uritrotoara“ napravljeni tako da mogu da apsorbuju urin više od 600 prolaznika pre nego sto je potrebno da se isprazne. „Uritrotoari“ su takođe postavljeni i u njegovom rodnom gradu Nantesu u kojem se nalazi sedište njegove firme Faltazi.

Le pipi fait pousser des fleurs ! L'idée brillante des designers nantais @victormassip et @laurentlebot de #Faltazi https://t.co/aZ6vddE5L1 pic.twitter.com/yFjqJ1pNge

— Marielle Bocenno (@MBocenno) 31 January 2017

„Ljudi se smeju, mnogima su Uritrotoari zabavni, ali većina ih smatra vrlo dobrom idejom“, rekao je Lebo.

Reciklirani i apsorbovani materijali sprečavaju širenje neprijatnih mirisa da iz „Uritrotoara“, ističe Lebo.

ENFIN ! Très attendus, les 2 premiers uritrottoirs seront en fonction à Paris-Gare de Lyon mardi 31 janvier ! @SNCF @Actu_Transilien pic.twitter.com/XguOeraP7I

Jedan „Uritrotoar“ košta 3.000 evra.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.