Elitini britanski specijalci objavili nedozvoljene fotografije

Izvor: B92, 18.Jul.2017, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elitini britanski specijalci objavili nedozvoljene fotografije

Elitne jedinice britanskih Specijalnih vazdušnih snaga (SAS) ponašaju se po strogim pravilima bezbednosti i njihovi pripadnici potpisuju ugovor koji im zabranjuje da otkrivaju bilo kakve infomacije u vezi sa operacijama i zadacima, oružju i opremi, taktikama i obuci.

Ipak, grupa nepoznatih vojnika napravila je Fejsbuk stranicu na kojoj objavljuje fotografije iz operacija u kojima su vidljivi i oprema i oružje, piše britanski Daily Star.

Stranica ima 21.000 pratilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sadrži više od 2.000 fotografija koje prikazuju vojnike SAS-a tokom vežbi i operacija. Među fotografijama su i prve ikad javno objavljene koje prikazuju rad sa vojnim psima. Fotografije prikazuju i oružja, vozila i delove opreme koje vojnici nose sa sobom kad idu u borbene operacije.

Na njima se mogu videti SAS-ovci dok poziraju pred kamerom posle misije. Odeveni u novodizajnirane borbene uniforme vojske Velike Britanije, naoružani puškama Colt Commando.

Mnoge vojne jedinice iz Velike Britanije imaju svoje Fejsbuk stranice, ali na njima moraju strogo da se pridržavaju pravilnika ministarstva odbrane da ih redovno proveravaju.

Jedan bivši pripadnik SAS-a kaže da informacija o stranici verovatno došla od nekoga iz samog SAS-a, odnosno da je neko prijavio svoje kolege.

"Fotografije na stranici su aktuelne i prave. To nisu imitirane scene, sve je stvarno. Mlađi momci ponekad žele da budu vidljivi na profilu jedinice, ali ovi su otišli predaleko. Ministarstvo je stranicu pregledalo i uveren sam da će ona uskoro biti zatvorena", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.