ESI MI GLADAN? Dokazano, deca bi stalno nešto jela!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Sep.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ESI MI GLADAN? Dokazano, deca bi stalno nešto jela!

Jeste li znali da su devojčice i dečaci prave gladnice? Jednostavno, naši m+ališani imaju veću potrebu za hranom od odraslih

Prema istraživanju, želja za hranom jača je kod dece nego kod adolescenata i odraslih, ali i ona su sposobna da kontrolišu svoj apetit, objavljeno je u časopisu “Psychological Science”.

Da bi saznali kako se želja za hranom i regulacija apetita menjaju tokom života, američki psiholozi ispitali su doživljaj hrane 105 >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zdravih ispitanika starih od 6 do 23 godine. Ispitanicima su snimanjem magnetnom rezonancom ispitali aktivnost mozga tokom posmatranja fotografija “nezdrave”, ali primamljive hrane.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/iosphere

Tokom gledanja nekih fotografija ispitanici su pokušavali da zamisle da je hrana ispred njih i da osećaju njen miris i ukus, posle čega su trebali da ocene svoju želju za tom hranom. Na taj način su istraživači procenili tipične reakcije na primamljivu hranu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Takođe, za neke druge fotografije ispitanici su trebali da zamisle da je ta hrana daleko od njih i da se koncentrišu na njen izgled, oblik i boju, što je istraživačima omogućilo da odrede u kojoj meri mogu da regulišu svoju želju za primamljivom hranom.

Rezultati su pokazali da su sve uzrasne grupe imale u proseku 16 odsto manju želju za hranom kada su koristile kognitivnu tehniku zamišljanja vizuelnih karakteristika hrane.

Foto: Profimedia

Međutim, deca su ipak imala jaču želju za hranom nego adolescenti i odrasli, čak i kada su koristila kognitivnu strategiju. Štaviše, mozak dece s visokim indeksom telesne mase (BMI) pokazao je nižu prefrontalnu aktivnost tokom korišćenja strategije za regulaciju želje za hranom nego mozak dece s nižim BMI.

Foto-ilustacija: FreeDigitalPhotos/marin

Zato su istraživači pretpostavili da se područja mozga uključena u regulaciju želje za hranom razlikuju kod dece zavisno od telesne mase.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.