Duvanski dim bakterije čini agresivnijim i otpornijim

Izvor: Radio 021, 09.Apr.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvanski dim bakterije čini agresivnijim i otpornijim

Osim što negativno utiče na zdravlje, duvanski dim pogoduje bakterijama, potvrdila je studija Univerziteta u Kaliforniji i Škole medicine "San Dijego".

Bakterije otporne na antibiotike izložene cigaretama postaju sve agresivnije i teže ih je uništiti.

Duvanski dim kao da tera bakterije da pojačaju zaštitu, navode naučnici koji su dve imunološke ćelije izložili stafilokoki aureus otpornoj na meticilin (MRSA). Jednu ćeliju izložili su uobičajenom soju, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << drugu soju koji je tretiran duvanskim dimom. Soj izložen duvanskom dimu preživeo je duže, ali i ubio više ćelija nego uobičajen.

Što je bila veća doza dima, to su bakterije bile agresivnije. Strah od uništenja naterao ih je da se više bore za opstanak.

"Pušenje šteti disajnom i imunološkom sistemu, ali i "ljuti" bakterije koje postaju sve gore i teže ih je uništiti", istakla je Laura Kroti Aleksander, vođa istraživanja.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.