Drugi put u istoriji: Vojadžer 2 ušao u međuzvezdani prostor VIDEO

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi put u istoriji: Vojadžer 2 ušao u međuzvezdani prostor VIDEO

Drugi put u istoriji, jedan objekat koji je delo ljudskih ruku uspeo je da stigne u međuzvezdani prostor.

Nasina svemirska sonda Vojadžer 2 napustila je heliosferu, odnosno zaštitnu oblast (balon) magnetnih polja i čestica koje proizvodi Sunce.

Poredeći podatke sa različitih instrumenata dobijenih sa letelice, Nasin tim naučnika je utvrdio da je Vojadžer 2 napustio Sunčev sistem 5. novembra 2018. godine.

Naučnici NASA bi trebalo da se sastanu sa kolegama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Američke geofizičke zajednice (American Geophysical Union) kako bi raspravili do kakvih saznanja su došli, piše Phys.

Nasina sonda Vojadžer 1 ušla je 2012. u međuzvjezdani, ali je letelica bila neispravna. Vojadžer 2 nosi još uvek ispravan instrument koji će omogućiti proučavanje ovog prirodnog izlaza u međuzvezdani prostor.

Vojadžer 2 se nalazi na udaljenosti od nešto više od 18 milijardi kilometara od Zemlje. Nasini stručnjaci još uvek mogu da komuniciraju sa sondom.

Informacije putuju brzinom svetlosti i potrebno je 16 i po sati da stignu od letelice do Zemlje. Poređenja radi, svetlost od Sunca do Zemlje putuje osam minuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.