Deda Mraz je poguban po životnu sredinu

Izvor: B92, 26.Dec.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda Mraz je poguban po životnu sredinu

Ispada da je veliki novogodišnji put koji svake godine mora da pređe Deda Mraz poptuno poguban po prirodnu sredinu.

Deda Mraz je možda veseo ali nipošto nije „zelen“. Njegov put oko Zemlje iza sebe ostavlja 69.7 miliona metričkih tona ugljenika.

Sanke Deda Mraza prenose skoro 321.000 tona tereta, a u toku novogodišnje noći one >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispuštaju 69.4 metričkih tona ugljenika – ovo je identično onome što Katar ispusti u toku cele godine.

Tim jelena tokom ovog puta stvori 40.668 metričkih tona ugljen dioksida. Poput krava, i jeleni stvaraju metan koji je 21 put jači od ugljen dioksida.

Igračke su definitivno najlošije po našu okolinu kao i gasni trag koji Deda Mraz ostavlja.

Od proizvodnje pa do sklapanja i pakovanja, igračke za dobru decu oslobodiće 68.1 milion metričkih tona ugljen dioksida.

Tradicija ostavljanja kolača i mleka za Deda Mraza takođe ima svoju cenu. Potrebno je 900 i 750 grama emisija ugljenika po kilogramu hrane kako bi se mleko i kolači proizveli.

Veličina Deda Mrazove fabrike takođe doprinosi zagađenju čovekove sredine. Njegova radionica može se porediti sa velikim fabrikama poznatih kompanija pa tako ona emituje 983.000 metričkih tona ugljen dioksida.

A kako bi pokloni izgledali lepo, treba ih umotati u ukrasni papir. Ukoliko bi svako dobro dete dobilo svoj poklon, to bi u atmosferu oslobodilo 284.493 metričke tone CO2.

Sada kada smo svesni toga koliko je Deda Mraz loš po životnu sredinu, postoje određene stvari koje bi on mogao da uradi kako bi se ovaj uticaj smanjio.

Za početak, umesto korišćenja industrijskog papira, mogao bi da koristi reciklirani papir, prirodne materijale ili razgradivi papir.

Redizajn tradicionalnih sanki bi takođe pomogao pošto bi se tako smanjio otpor vazduha i one bi mogle da putuju brže koristeći manje resursa.

Deda Mraz bi takođe trebalo da koristi igračke koje su napravljene od recikliranog materijala a igre i muziku koju nosi decu mogao bi da prebaci u digitalni format.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.