Dečije psovke su više od ružnih reči i zahtevaju kaznu

Izvor: Prva.rs, 30.Apr.2014, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečije psovke su više od ružnih reči i zahtevaju kaznu

Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da se ljudi smeju kada malo dete, koje još više tepa nego što govori, kaže neku neprimerenu reč ili psovku. Naravno da u toj situaciji nećete misliti loše o detetu već o ljudima koji su ga to naučili. Mala deca su kao sunđeri koji nekritički upijaju sve što do njih stigne pa tako i psovke. Ne trebate da dramite kad malo dete tako nešto kaže, ali mu svojim držanjem stavite do znanja da nije lepo ni prihvatljivo govoriti ružne reči, a ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << vas dete upozori da ih i vi koristite, zamolite ga da vas sledeći put opomene kada to učinite – piše časopis “Super Mila”. 
Ali, starija deca su nešto drugo, jer filtriraju ono što govore i čine to smišljeno, pa kad vas ili ukućane “počaste” psovkom ili uvredom, znajte da im nije izletela slučajno, bar tako tvrde stručnjaci. Kad vam na prigovor da nisu ispunili svoje obveze, uzvrate neprimerenim rečnikom i i još dodaju da i vi psujete – zastanite malo! - savjetuje Džejms Lehman, dečji psiholog. 
Kad dete psuje pred vama, pojašnjava Lehman, uvlači vas u igru dokazivanja nadmoći u kojoj ne smete učestvovati. Zato na dobačenu provokaciju mirno odgovorite: “Ne razgovaramo sada ni o čemu nego o tome da nisi ispunio svoje obveze, zato nećeš ići napolje s prijateljima dok ne napišeš domaći”. Tada se okrenite, ne raspravljajte više, i napustite “bojno polje”. 
Kad se situacija smiri, treba im objasniti da se psovanjem ne rešava nijedan problem već da se stvaraju novi, recimo kazna!
Ako vam dobaci da ga nije briga, uzvratite: “Dobro, nije te briga ali svejedno ne ideš napolje”. Nakon toga više ne nastavljajte raspravu.
Kad se situacija smiri, kaznite ga zbog psovanja.
U svakoj porodici mora postojati rutinski postupak za takav slučaj kao i za druge neprihvatljive postupke, napominje psiholog.
Psiholog razlikuje opšte neprimereno izražavanje deteta od onog kada su uvrede direktno i namenski upućene nekom ukućanu. Ali o kojem god modelu “izražavanja” da se radi, trebalo bi da postoje jasne posledice za njih.
A zašto deca uopštee psuju? Slično kao i odrasli, psuju kad su ljuti, kad su frustrirani jer moraju da urade nešto što im je teško ili to smatraju dosadnim, a radije bi igrali igrice ili se igrali s drugovima – pojašnjava se dalje u časopisu “Super Mila”. 
Dok su psovke vezane uz problem, uvrede su verbalni napadi na osobe i ne smeju se tolerisati niti umanjivati jer povređuju druge. 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.