Deca u Srbiji bezbedna na internetu

Izvor: S media, 08.Feb.2011, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca u Srbiji bezbedna na internetu

Danas se obeležava Svetski dan bezbednosti dece na Internetu. Iako klinci često o tehnologiji znaju više od svojih roditelja, ne bi trebalo samostalno da koriste Internet pre 12. godine.

Bezbednost dece na Internetu u Srbiji je dobra, a zloupotrebe sa nekim težim, lošim posledicama su retke, izjavila je u ponedeljak ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Ona je povodom 8. februara, Svetskog dana bezbednosti dece na Internetu, koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Srbiji obeležava treću godinu za redom, izjavila Tanjugu da je situacija u Srbiji dobra kako sa stanovišta podizanja svesti dece, roditelja i nastavnika, tako i sa institucionalnog aspekta, jer je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal dosta aktivno i ima kapacitete za rešavanje eventualnih problema.

Govoreći o opasnostima koje vrebaju decu iz virtuelnog sveta, Matićeva je rekla da se na sreću, zloupotrebe na Interentu sa teškim posledicama retko dešavaju.

Ona je objasnila da se češće dešava da deca ostavljaju lične podatke ili neke informacije, na primer da odlaze na odmor sa porodicom, nepoznatim osobama koje to mogu da iskoriste za obijanje stana.

Dešava se i da sama deca međusobno zbijaju neslane šale jedni sa drugima, što potom može biti izvor neke traume za dete, dodala je ona.

"Deca prvenstveno treba da znaju da se na Internetu ne ostavljaju lični podaci, puno ime, adresa, ime škole i ni u kom slučaju ne treba da ostavljaju fotografije, bar dok ne pođu u srednju školu", naglasila je Matićeva.

Ono što, prema njenim rečima roditelji treba da urade da bi zaštiti dete je da ga ne puštaju da samostalno koristi Internet do 12 godine.

Računar bi trebalo da bude postavljen tako da se vidi šta je na ekranu i šta dete radi, a sa decom treba razgovarati o tome šta je Internet, za šta se koristi, kao i da se od malih nogu, kod deteta stvara navika da Internet koristi za informisanje, a ne samo za druženje.

Akcija "Klikni bezbedno" naišla je na veliko interesovanje dece, koja prvi put o tehnologiji znaju više od svojih roditelja.

"Tokom prve godine održali smo veliki broj tribina u osnovnim školama širom Srbije namenjenih deci, dok smo u drugoj godini kampanje fokus stavili na roditelje i pedagoško-psihološke službe", ukazala je Matićeva.

Ona je podsetila da je kviz "Klikni bezbedno" postavljen i na Internet, a vrlo često se rešava baš na časovima informatike u školama, dodajući da svake nedelje škola sa najboljim rezultatom dobija laptop i projektor.

"Iako smo očekivali da će u akciji možda najviše učestvovati škole iz velikih gradova, Beograda, Novog Sada i Niša, imali smo odziv iz cele Srbije, a upravo iz manjih mesta je interesovanje bilo veće i postignuti rezultati bili bolji", istakla je Matićeva.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.