Danske vetrenjače u jednom danu snabdele celu državu strujom

Izvor: B92, 11.Jul.2015, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danske vetrenjače u jednom danu snabdele celu državu strujom

Neuobičajeno vetrovit dan pružio je Skandinaviji šansu da dokaže koliko je globalno superiorna u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Danska bi 9. jul slobodno mogla da zapiše u školske udžbenike, jer je to dan kada su vetrenjače proizvele i više nego dovoljno energije za snabdevanje cele države. Tačnije, proizvedeno je 140 odsto potrebne struje, s tim što u toku dana proizvedeno 16 odsto više energije nego inače, a tokom noći 40 odsto više.

Višak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije nije doduše propao, nego je izvezen u Nemačku, Norvešku i Švedsku pomoću interkonektora između državnih električnih mreža (koje, usput rečeno, Nemci u početku baš i nisu voleli).

"Ovo je dokaz da nije nikakva fantazija da bi svet mogao 100 odsto da funkcioniše pomoću obnovljive energije", izjavio je Oliver Džoj, portparol evropskog udruženja za iskorišćavanje energije iz vetra.

Internet stranica energinet.dk, koja pruža uvid u dansku proizvodnju energije u stvarnom vremenu, pokazala je da danske vetrenjače na navedeni dan čak i nisu radile punim kapacitetom kada su generisale viškove.

Inače, tokom 2014. godine danske vetrenjače, od kojih se većina nalazi na kopnu, proizvele su oko 39 odsto godišnje potrošene električne energije svoje zemlje, piše Quartz.

Izvor: Express

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.