Da li su postojali biblijski kraljevi?

Izvor: B92, 23.Feb.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su postojali biblijski kraljevi?

Jedan izraelski arheolog tvrdi da je antičko utvrđenje nedavno pronađeno u Jerusalimu staro 3.000 godina i da predstavlja dokaz da su jevrejski kraljevi David i Solomon zaista postojali.

Arheolog Eilat Mazar, profesorka na Jevrejskom univerzitetu, izjavila je da pronađeni delovi grnčarije ukazuju da su zidine nastale još u X veku pre nove ere.

Ukoliko se njena procena pokaže tačnom, ovo nalazište će pružiti dokaze da je u Jerusalimu postojala jaka centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlast budući da su za izgradnju gradskih zidina potrebni veliki resursi i organizacija.

Ovo otkriće bi odgovaralo biblijskom računanju po kojem su kraljevi David i Solomon vladali tim područjem u X veku pre nove ere. To bi potvrdilo tezu grupe arheologa, kojima pripada i sama Mazar, da "biblijski kraljevi" nisu samo mitski likovi već da su zaista postojali. Polazeći od starosti i mesta na kome se utvrđenje nalazi, Mazar veruje da je podignut u doba kralja Solomona.

"Ovo je najznačajnije zdanje iz vremena prvog hrama u Izraelu. To znači da je u to doba, tj. u X veku, u Jerusalimu postojala vlast sposobna da sagradi impresivno i masivno utvrđenje", istakla je ona, preneli su svetski mediji. Monumentalno utvrđenje sa zidom dugim 70 metara pruža se nedaleko od starog jezgra Jerusalima gde se nalazi i jevrejski Sveti hram.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biblijski kraljevi su zaista postojali

Izvor: Mondo, 23.Feb.2010

Jedan izraelski arheolog tvrdi da je antičko utvrđenje nedavno pronađeno u Jerusalimu dokaz da su jevrejski kraljevi David i Solomon zaista postojali.

Nastavak na Mondo...

Biblijski kraljevi postojali

Izvor: RTS, 23.Feb.2010

Antičko utvrđenje, koje je nedavno pronađeno u Jerusalimu, staro 3.000 godina predstavlja dokaz da su jevrejski kraljevi David i Solomon zaista postojali, tvrdi jedan izraelski arheolog. ..Jedan izraelski arheolog tvrdi da je antičko utvrđenje, koje je nedavno pronađeno u Jerusalimu, staro 3.000...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.