Da li postoji božanska intervencija?

Izvor: B92, 12.Mar.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li postoji božanska intervencija?

Većina Amerikanaca veruje da Bog učestvuje u njihovom svakodnevnom životu i da brine za njihovu dobrobit, premda je obrazovaniji i bogatiji sloj manje sklon verovanju u božansku intervenciju.

Skot Šimen (Schieman), profesor sociologije na univerzitetu u Torontu, uporedio je podatke dva nedavna istraživanja o verovanju Amerikanaca u učešće Boga u njihovom svakodnevnom životu.

Rezultati njegove analize, objavljeni u martovskom broju časopisa "Sociology of Religion”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazuju da se ta uverenja razlikuju u zavisnosti od obrazovanja i visine primanja ispitanika.

Ranija istraživanja isticala su druge faktore koji deluju na verska ubeđenja. Jedna studija je, na primer, pokazala da su prosvetni radnici pobožniji od drugih fakultetski obrazovanih ljudi, a druga da žene više od muškaraca veruju u Boga.

Istraživanje prof Šimena o religioznosti Amerikanaca pokazalo je da velika većina ispitanika (82 odsto) zavisi od Boga za pomoć i savet pri donošenju odluka.

Ukupno 71 odsto ispitanika smatra da je ono dobro ili loše što im se desi u životu deo Božjeg plana, a 61 odsto da je Bog zacrtao smer i tok njihovog života.

Njih 32 odsto se slaže sa tvrdnjom da "Nema smisla puno planirati, jer je sudbina svakog čoveka u Božjim rukama".

Generalno uzev, ispitanici s većim stepenom obrazovanja i višim prihodima manje veruju u božju intervenciju. Ali i oni, kada su uključeni u verske obrede pokazuju isti nivo verovanja u Boga kao i njihovi manje obrazovani i manje imućni vršnjaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.