Da li je tehnologija upropastila rukopis?

Izvor: Domino Magazin, 29.Jul.2013, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je tehnologija upropastila rukopis?

Pišete li nekad po papiru?

Tehnologija konstantno utiče na brzinu u komunikaciji, često do nas dopiru reči pre nego što mozak pošalje signale prstima.

Ali stručnjaci kažu da je pisanje po papiru žrtva teholoških pogodnosti. Toliko komuniciramo preko lap-topa, telefona i tableta da retko kad moramo da napišemo nešto na papiru. Koliko je ovaj trend štetan pokazala je studija iz 2012 godine koja je otkrila da 33% ljudi ima teškoća da pročita svoj sopstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << rukopis. Praktično smo zaboravili da čitamo i pišemo.

Studija je pokazala da jedan od tri ispitanika nije ništa pisao više od pola godine! Takođe, kalendari, imenici, podsetnici, alarmi – sve je to sada na ekranu i ne piše se po papiru. I na kraju, više od polovine učesnika je prinalo da je njihov rukopis primetno lošiji. Dramatičan pad pisanja dovodi do pogoršanja mišljenja i pada u efikasnosti uma kažu psiholozi.

SMS i brzo pisanje služe da pišemo jedni drugima kratke i brze poruke, međutim naš um je prrestao da se trudi jer s eoslanja na tehnologiju koja donosi odluke mesto nas.

Pisanje kombinuje mentalni i fizički proces koji uključuje obe strane mozga. Ako samo kuckamo, ne dozvoljavamo umu da formira neurološki proces. Takođe, kada razmenjujemo porkuke preko mobilnog telefona i kompjutera često koristimo sleng, a ne standardizovan jezik što postaje problem i pri usmenom izražavanju.

Photo: Flickr/DragonLord878

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.