Da li je štetno spavati sa ljubimcima u krevetu?

Izvor: B92, 22.Dec.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je štetno spavati sa ljubimcima u krevetu?

Mnogi vlasnici teraju ljubimce iz kreveta nadajući se da će bolje spavati. Međutim, najnovije istraživanje pokazalo je da spavanje sa životinjama može da ima blagotvorno dejstvo na san...

Foto: Takashi Hososhima / Flickr.com

Doktor Luiz Kran, specijalista za medicinu sna na Mejo klinici, intervjuisala je 150 vlasnika pasa kako bi utvrdila kakav je kvalitet njihovog sna s obzirom na to da do sada nijedna studija nije dala konačan odgovor na ovo pitanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ispostavilo se da je 20 odsto ispitanika zbog boravka ljubimca u krevetu imalo problema sa snom, dok 41 odsto vlasnika smatra da spava bolje otkako im društvo tokom noći prave njihovi krzneni prijatelji.

“Mnogi vlasnici navode da bolje spavaju jer im je udobnije sa ljubimcima. Jedna gospođa izjavila je da ima dva mala psa koji je greju tokom zimskih noći. Druga osoba rekla je da se oseća sigurno kad pod rukom oseti krzno svoje mačke”, kaže Kran.

Međutim, jedno ranije israživanje pokazalo je da je bolje spavati sa jednim ljubimcem, nego nekoliko njih. Prisustvo velikog broja životinja ostavlja manje prostora za vlasnika, pa ljudi neretko spavaju u nezgodnom položaju, budeći se ukočeni i neispavani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.