Da li biste krenuli u jugonostalgičnu turu, čuvenim Titovim vozom?

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li biste krenuli u "jugonostalgičnu turu", čuvenim Titovim vozom?

Nekada simbol moći, a danas se koristi u komercijalne svrhe. Svako ko želi, može ići sa njim u “jugonostalgičnu turu”.

Do odlaska Josipa Broza Tita, korišćen je isključivo za prevoz predsednika SFRJ, visokih državnih i političkih ličnosti i stranih državnika na putovanjima u zemlji i inostranstvu. Od 2005. godine je pokrenut u komercijalne svrhe, pa se može zakupiti za različite vrste svečanosti poput rođendanskih i korporativnih proslava, venčanja ili za individualna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putovanja.

Svi zainteresovani mogu da dođu, pogledaju ili fotogtafišu "svojevrsni" muzej na šinama i čuju jedan deo jugoslovenske istorije. Potrebno je jedino prijaviti se 24 sata ranije na e-mail: srbijavoz.marketing@srbrail.rs ili na broj telefona 011/3616-811.

Ovaj voz sa pravom nosi epitet "salonskog" jer sve odiše luksuzom i konforom. Osmišljen je kao celina za boravak i sve protokolarne aktivnosti nekadašnjeg predsednika SFRJ.

Voz je izrađen 1959. godine u fabrici vagona "Goša" u Smederevskoj Palanci i u fabrici vagona "Boris Кidrič" u Mariboru, a ime su mu dali tamošnji radnici jer je obojen u plavo, da bi se razlikovao od ostalih tadašnjih, uglavnom zelenih, kompozicija Jugoslovenskih železnica. Činili su ga deset vagona "Glavnog voza" i osam vagona "Prvog voza".

Predsednik Tito je u Plavom vozu ugostio preko 60 svetskih državnika, a prešao je više od 600.000 kilometara u zemlji i inostrastvu.

Kako izgleda unutrašnjost voza pogledajte u prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.