Čokoladica Kit-ket slavi 75. rođendan

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokoladica "Kit-ket" slavi 75. rođendan

U svetu se svake sekunde pojede 540, a svake godine proda 18 milijardi "Kit-ket" čokoladica, saopštili su proizvođači ovog popularnog slatkiša, povodom njegovog 75. rođendana.

U saopštenju se napominje da je ovaj rekord u martu 2010. i zvanično zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

"Danas se 'Kit-ket' prodaje u 72 zemlje na 5 kontinenata", izjavio je povodom jubileja Marčo Melkior, director za strateški razvoj kompanije "Nestle".

U čast 75. rođendana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Kit-keta", na srspkom tržištu pojaviće se novi "Kit-ket Sensis" namenjen, kako je saopšteno, "najsofisticiranijim poklonicima" te poslastice.

Ime "Kit-ket" nastalo je krajem XVII veka u Londonu, po književnom klubu "Kit-ket", čiji su se članovi sastajali u prodavnici peciva i poslastica Kristofera Ketlinga. Od skraćenice njegovog imena nastalo je ime kluba, a kasnije i ime jednog od najprodavanijih slatkiša na svetu.

Prvi čokoladni vafl sa četiri štanglice prelivene čokoladom lansiran je na tržište 1935. godine, a ime "Kit-ket" poneo je 18 meseci kasnije.

"Nestle" je proizvođača "Kit-keta", kompaniju "Rauntri", kupio 1988. godine.

Danas se "Kit-ket" proizvodi i prodaje u raznim ukusima - od crne i bele čcokolade, preko narandže, kikiriki putera i karamele, do najnovijeg ukusa "Sensis", koji je plasiran na tržište 2008. godine.

KitKat istorija

Kraj XVII veka: Članovi književnog kluba sastaju se u srcu Londona u poslastičarnici vlasnika Kristofera Ketlinga (Christopher Catling). Klub dobija ime Kit Kat klub, koje je nastalo od skraćenice imena vlasnika poslastičarnice.

1911: Rowntree, kompanija sa sedištem u Jorku u Velikoj Britaniji registruje imena KitCat i KitKat.

1920: Rowntree je lansirao brendirane kutije sa čokoladom pod imenom KitCat.

1930: Rowntree je fokusiran na asortimanu brenda, Black Magic i Dairy Box. Ime KitCat se postepeno gubilo da bi ostao samo KitKat.

29. avgust 1935.: Prva proizvodnja vafla sa četiri štanglice u Jorku. Proizvod se prodaje u Londonu i na jugoistoku Engleske pod imenom Rowntree’s Chocolate Crisp.

1937: Džordž Haris (George Harris), Rowntree direktor marketinga, dao je ime proizvodu KitKat Chocolate Crisp. Iste godine se prvi put u reklamnoj kampanji spominje "KitKat pauza”.

1942: Tokom Drugog svetskog rata, kada je bila nestašica sastojaka kao što je mleko u prahu, Rowntree je izmenio recept KitKat Chocolate Crisp-a. Boja omota je promenjena u plavo i ovalni logo sa dodatkom Chocolate Crisp je uklonjen. KitKat je ispisano podebljanim slovima.

1949: KitKat je ponovo počeo da se proizvodi po originalnom receptu sa mlekom i vraćen mu je proslavljeni crveni omot.

1950: Brend se širi na tržišta Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike i Kanade.

1958: Donald Gilis (Donald Gilles), iz advertajzing agencije JWT London, kreira slavni slogan: "Napravi pauzu, uzmi KitKat”.

1960: Rođeno je pakovanje sa dve štanglice. Novo pakovanje se prodaje u supermatketima i tako se nalazi na listi redovnih namirnica potrošača.

1970: KitKat se širi na tržište Evrope sa proizvodnjom u Hamburgu, KitKat brend je potpisivanjem ugovora sa Hershey Corp. počeo licencno da se prodaje u SAD. Postignut je sporazum sa kompanijom Fujiya da se KitKat prodaje u Japanu.

1988: Nestlé preuzima kompaniju Rowntree.

1989: KitKat počinje da se proizvodi u novoj Nestlé fabrici u japanskom gradu Kasumigaura.

1990: Proizvodnja počela u Maleziji, Indiji i Kini.

1996: KitKat Orange, je prvi KitKat sa posebnom aromom, plasiran prvo na tržište Velike Britanije.

1999: KitKat Chunky plasiran u Velikoj Britaniji, postao je veliki hit i vrlo brzo je plasiran na postojećim tržištima u svetu.

2000: Nestlé kupuje deonice Fujiya kompanije u Japanu.

2000: Proizvodnja počela u Bugarskoj, Rusiji, Turskoj i Venecueli.

2002: KitKat Chunky plasiran na tržištima Centralne i Istočne Evrope.

2005: KitKat Pop Choc lansiran na tržište.

2007: KitKat Singles lansiran na tržištu Kanade (kasnije počela proizvodnja u Maleziji i u Zapadnoj Evropi).

2008: KitKat Senses plasiran na tržištima Evrope i Kanade.

2010: KitKat slavi 75. rođendan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.