Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2017, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada će biti zdrava i nekalorična, ali ne i ukusna

Uskoro će doći do novog načina konzumiranja čokolade koja će postati zdrava, nekalorična i dobra za srce, ali je više neće biti zabavno jesti jer će se proizvoditi u obliku tableta, pišu britanski mediji.

Ekstrakt kakaa, flavanol, po brojnim naučnim istraživanjima poboljšava cirkulaciju i pomaže zdravlju srca. Zato  dio proizvođača slatkiša želi upotpuniti proizvodnju dodacima prehrani koji uključuju flavanole. Tablete su već odobrile evropske zdravstvene vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koje su kazale da one mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca. Kompanija Cellebaut koja čokoladom opskrbljuje sladolede Magnum kazala je da će se udružiti s francuskim proizvođačem dodataka prehrani Naturexom kako bi proizveli i prodavali ekstrakt flavanola.

Prije njih slično je učinio Mars koji sada razmišlja o evropskoj prodaji kapsula i prašaka flavanola nakon što od 2010. u SAD-u prodaju takve dodatke pod imenom CocoaVia.

"Sav naučni posao je urađen, dakle stavljanje na tržište trebalo bi ići brzo", rekao je Olivijer Rižo iz francuskog Naturexa.

Da bi dobili potrebnih 200 miligrama flavanola ljudi danas moraju pojesti dvije štangice crne čokolade, što znači da konzumiraju oko 350 kalorija i 20 grama masnoća. Ako bi se radilo o mliječnoj čokoladi, morali bi pojesti četiri štangice što bi značilo 900 kalorija i 50 grama masnoća. Tablete bi omogućile veću količinu flavanola bez dodatnih kalorija i masnoća zbog kojih se čokolada nalazi na popisu nezdrave hrane.

(HRT)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.